Nyheter

Bågskytte på hästryggen

Nyheter Läs om Horseback Archery Sydskyttarna - Sveriges största beridna bågskytteklubb

Vi är en relativt nystartad förening, vi har träffats sedan maj 2021 och varit en officiell idrottsförening sedan

november 2021. Trots att vi är nystartade har vi redan 65 aktiva medlemmar (jämnt fördelad kön- och åldersfördelning) varav 21 stycken barn och ungdomar under 18 år och aktiva ungdomsledare. Vi har medlemmar över mellersta och södra Sverige, bland annat i Jönköping, Mullsjö, Gränna, Nässjö, Tranås, Sävsjö, Malmbäck och Värnamo. Vi har medlemmar i alla åldrar, från cirka 7 till 70 år. Vi har flera medlemmar med funktionshinder och socialt handikapp, berättar Jennie Ottosson som är kassör i föreningen.

– Det är svårt att skjuta pilbåge och att träffa, det är svårt att rida så det krävs ett samspel med hästen så att man kan styra utan tyglar. Det är lite som i Avatar där man kopplar i hop sig med draken, det är ungefär den känslan man kommer till. Samtidigt är det på den sociala nivån inte svårt utan alla kan vara med. Alla typer av åldrar och raser på hästar fungerar. Det är något man kan göra hela familjen tillsammans. Vi tar hand om alla nya personer och hästar som kommer till oss, fortsätter Jennie.

– I en förening måste det vara som det var förr, att man gör saker tillsammans och för varandra och det funkar jättebra i nuläget. Det är inte som det är i många andra föreningar att styrelsen gör allt. Vi har alltså 65 aktiva medlemmar, alla är med och bidrar och fixar. Det är så roligt och fantastiskt.

– Ofta är hästsporten kvinnodominerad och hos oss brukar männen komma med på ett litet hörn av en slump och helt plötsligt har de fått en uppgift och har hittat något som de gillar. Man måste ju inte rida utan stå på marken och skjuta. Nästa gång är det en man som blir intresserad och tar med sig familjen och de blir också engagerade. Man måste inte har egen häst utan det finns möjlighet att hyra också.

Vi arrangerar flertalet träningar, ridlektioner, ungdomsläger, studiecirklar, umgåsträffar, fixardagar, prova-på dagar med mera. Vi arrangerar klubb- och nationella tävlingar. En av våra föreningsmedlemmar tog SM-silver 2022. Vi arrangerar nationell tävling, ”Sydsvenska Trähästen”, prova på och ponnyridning den 27 maj vid Vrigstad Marknad. 

– Två olika grenar tävlar vi i. Den ena heter ”Raid” då man skjuter på två till tre olika tavlor, en pil på varje tavla. Den andra heter ”Tower” som är en lite högre måltavla som man får skjuta så många pilar man kan på sträckan på 90 meter som rids i galopp. Den sträckan rider man ungefär på 16 sekunder. Tävlingen är för alla åldrar och för både tjejer och killar. Poängsystemet är upplagt så att om du rider långsamt men är en jätteduktig skytt så kan du placera dig lika bra som en som rider riktigt fort men är något sämre skytt. 

– Vi träffas regelbundet för att träna tillsammans både från marken och från hästryggen. Kort sagt är vi ett härligt gäng som har väldigt roligt ihop! Om du är nyfiken på sporten eller oss som förening, bara fråga så berättar vi gärna mer! Är du intresserad av att prova på beridet bågskytte är du välkommen att kontakta oss. Vill man läsa mer om det kan man läsa på vår facebooksida, Horseback Archery Sydskyttarna, avslutar Jennie.

Foton från föreningens Facebooksida.

  [1/9]

  [2/9]

  [3/9]

  [4/9]

  [5/9]

  [6/9]

  [7/9]

  [8/9]

  [9/9]

Taggar

Dela