Nyheter

Azra om budgeten: ”Verklighetsfrånvänt”

Nyheter Riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) från Värnamo kritiserar regeringens budgetförslag. – En riktigt orättvis och illa budget, säger hon till Värnamo.nu.

Riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) från Värnamo kritiserar regeringens budgetförslag. Pressbild: Socialdemokraterna Jönköpings län

På en pressträff under förmiddagen presenterades regeringens förslag till budget för kommande år. Förslaget innehåller satsningar på drygt 60 miljarder, varav 27 miljarder går till sänkta skatter för hushållen. Det största tillskottet i plånboken får de som tjänar mest, vilket har fått oppositionen att se rött.

– Det här är förfärligt. Det är en riktigt orättvis och illa budget. Det är fruktansvärt. Jag tycker att det är en högerbudget som är lagd för höginkomsttagare. Den fokuserar väldigt mycket på skattesänkningar och folk som har en hög inkomst. Jag tycker inte att budgeten tar hänsyn till barnfamiljer och familjer som har det väldigt tufft ekonomiskt nu. Man tar inte hänsyn till arbetslösheten, något som är så väsentligt, och ändå är det den största arbetslösheten vi har haft på många, många år i Sverige. Vi ligger som trea i EU-toppen gällande arbetslöshet. Dessutom har vi en vårdkris som man heller inte tar hänsyn till, så det är en väldigt svag budget och att man dessutom belånar medborgare för att göra skattesänkningar är ändå droppen, känner jag, säger Azra Muranovic (S).

– Vi har allt fler barnfamiljer som vräks och allt fler människor som hamnar hos kronofogden. Det är inte heller som att dessa får extra stöd i budgeten för att klara vardagsekonomin, utan den riktar sig inte till vanligt folk även om man försöker säga det från högerns håll. Det ser man ju på exempelvis en höginkomsttagare med skattesänkningar på ISK-konton, som har en bensinbil och som har en viss lön kan få en skattesänkning på upp till nästan 18 000 kronor medan en låginkomsttagare får en skattesänkning på under 2 000 kronor, om de uppfyller en del av de här kriterierna. Så det är en väldigt orättvis budget.

Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, var i Morgonstudion i morse och kommenterade budgetförslaget. Han menade att regeringen verkar ha tappat lite fotfäste i verkligheten. Är det en bild du också känner igen i det här fallet?

– Om man bara tittar på exempelvis barnfamiljer så har inte barnbidraget höjts på ett bra tag. Vi ser att allt fler barnfamiljer blir vräkta och hamnar hos Kronofogden. Jönköpings län hade väldigt stora siffror förra året för antalet vräkta barnfamiljer och i år befaras det bli ännu värre. Att då samtidigt höja för de som har det bäst ställt tycker jag är verklighetsfrånvänt, för det gör att fattigdomen brer ut sig i vårat land. På detta ska man också veta att den här regeringen har låtit matjättarna höja priserna med 25 procent. Det är ju också någonting som drabbar barnfamiljer extremt och speciellt dem då som har det tuffare. Så i stället för att rikta insatser mot vanligt folk belönar man i stället höginkomsttagare. Man påstår att det här ska få ekonomin att rulla och det har jag väldigt svårt att se. Det är en klassisk högerbudget gjord för människor med högre inkomst, säger Azra Muranovic (S) och avrundar med att kommentera den minskade biståndsbudgeten.

– Vi har ju sett de stora sänkningarna, att man går ifrån enprocents-målet. Det man gör nu är att man tar från biståndsbudgeten för att lägga på annat och den ska heller inte behandlas som en pengapung som man har extra vid sidan av, utan det är en budgetdel som är avsatt för ett visst ändamål. Speciellt i ett skede där vi har en värld som är betydligt mer osäker, där det händer betydligt värre saker än vad det gjorde för några år sedan, och i stället för att bygga säkerhet och fred med biståndspengarna så sänker man det. Bland annat genom att sänka skatterna åt de som har mer pengar, Det här är förfärligt på på flera håll, inte bara att det skadar våra egna medborgare utan det skadar också Sverigebilden enormt.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Azra om budgeten: ”Verklighetsfrånvänt”

Tyvärr är det mycket som har blivit fel. Man kanske ska gå på A-kassa o tjäna mer på det? Bara inom vården verkar de ju helt befängt. Man får nog börjar tänka på människorna lite mer än bara sina egna siffror. Finns många fel och brister och många partier skapar det.

Och skolan får koka soppa på en spik. Konstigt att skolan alltid tycks sakna betydelse även i debatten, så tyst.

När det kommer till hyror så kan de ökas och ökas och där finns inga avdrag att göra i deklarationen.

Sjukt att staten ska subventionera för människor som kan köpa hus men människor som inte har råd de får betala skatt och därmed bidra till subventioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *