Nyheter

Axelsson (C): Vi har mycket att vara rädda om

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Inger Axelsson (C).

Inger Axelsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Globalt

Donald Trump tar över rodret som USA:s president. Vad tycker du om presidentskiftet?

– Tiden får väl utvisa hur det går de kommande åren. Det verkar som om fler och fler länder och politiska ledare känner sig dragna till att koncentrera makt och inflytande till färre. Man vill också utöka sina landområden och tillgångar, även om det sker på bekostnad av andra länders områden och tillgångar. Att världen är orolig är väl att uttrycka sig mycket milt. Det jag hoppas på när det gäller Trump är att andra presidenter, statsministrar och andra världsledare lärt sig hur Trump driver politik, utmanar, väcker starka känslor och likt en illusionist drar fokus till något och därigenom tar bort fokus från något annat. Ett ökat klarseende från andra politiker är min förhoppning med andra ord.

 

Europa

EU-kommissionen låter den svenska regeringen gå vidare med förslaget att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Vad tycker du om förslaget?

– Jag tycker att det är ett bra förslag. Det handlar om småskaliga producenter. Det ökar deras möjlighet att fortsätta sin verksamhet, det blir något annat för kunden att välja på och åldersgränsen gäller som vid annan alkoholhaltig försäljning. Jag tycker att Systembolaget för övrigt är bra och något vi ska behålla. I Sverige har vi under många år begränsat totalkonsumtionen på flera sätt, med Systembolaget, åldersgränser, öppettider, begränsningar av alkohol i trafik och arbete, upplysning av hur alkohol påverkar kroppen och relationer och så vidare. Och att vård erbjuds när man inte själv kan begränsa sitt intag.

 

Nationellt

Kraven på svenskt medborgarskap föreslås att skärpas. Bland annat föreslås hemvisttiden för medborgarskap att höjas från fem till åtta år. Hur ser du på det förslaget?

– Såhär står det på Migrationsverkets sida nu gällande medborgarskap:

Krav för medborgarskap

För att bli svensk medborgare efter ansökan ska alla dessa krav vara uppfyllda.

Du ska

• kunna styrka din identitet

• ha fyllt 18 år

• ha permanent uppehållstillstånd, uppehållsstatus, uppehållsrätt eller uppehållskort (gäller inte dig som är nordisk medborgare)

• ha hemvist i Sverige sedan fem år. Sedan fyra år om du är statslös eller har fått svensk flyktingförklaring eller resedokument. Sedan två år om du är dansk, finländsk, isländsk eller norsk medborgare

• ha levt och förväntas komma att leva ett skötsamt liv i Sverige.

Fortsättningsvis finns det mer för den sökande att fylla i, om man har barn, arbete med mera.

Ibland kan man av debatten förledas till att tro att det inte finns eller har funnits krav tidigare, så är inte fallet. Migrationsverket kontrollerar redan nu om personen finns i Schengen information system (där information om eftersökta personer lagras),  misstanke- och belastningsregister.

Det finns fler saker i det nu framlagda förslaget gällande medborgarskap som väcker frågor, att ändra grundlagen och därmed kunna upphäva medborgarskap till exempel. På vilka grunder? I dag förespråkar man det vid grov kriminalitet, terrorbrott och samhällsfarliga individer. Vem/vilka bestämmer att en person är samhällsfarlig? Det är här politikens avsikt måste granskas noggrant. Världen visar oss om och om igen att politiska maktskiften sker ständigt och med en annan makt vid rodret kan bilden av en samhällsfarlig individ ändras drastiskt. Människor som fängslas på grund av politisk åsikt, för att man inte vill bära slöja, sexuell läggning och så vidare sker också ständigt i en del av världens länder och inte så långt ifrån oss. Svensk demokrati och dess grundlag är gammal men den är inte skyddad med mer än majoritet i riksdagen.

 

Kommunen

Halva mandatperioden har nu passerat. Vilken har varit den viktigaste frågan för dig hittills?

– Kommunens välfärd innehåller så mycket. Dagligen genomförs arbete i alla förvaltningar, i förskolor, skolor och gymnasier, inom äldreomsorg och social omsorg och mycket annat. Ibland överskuggas detta dagliga vardagsarbete av enskilda frågor som väcks och blir stora och debatteras livligt, vilket ju är bra! Flera perspektiv kan lyftas och alla kan få en mer insatt syn och kunskap om vad frågan innehåller. Sällan är det så svart och vitt som man inledningsvis kanske tror. Men kanske lite trist svarat är de viktigaste frågorna för mig det som behandlas, diskuteras och tas om hand varje arbetsdag av många, många arbetande händer och kloka människor. Jag är gammaldags tacksam över att leva i ett land, region och en kommun där välfärden i de allra flesta fall fungerar riktigt bra. Vi har mycket att vara rädda om.

Taggar

Dela


Lämna ett svar