Nyheter

Axelsson (C): Perus nya lag är inhuman och människofientlig

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Inger Axelsson (C).

Inger Axelsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Globalt

Peru har skapat en lag som klassificerar transpersoner som psykiskt sjuka. Hur ser du på en sådan lag?

– Det är 34 år sedan Världshälsoorganisationen (WHO) slutade betrakta homosexualitet som sjukdom. Sedan sex år menar WHO att transsexualitet inte är en sjukdom utan en könsidentitet. I flera länder ser vi att friheten och rättigheter för människor inom HBTQI utmanas och begränsas. Man kan skriva en lång artikel om hur man historiskt har använt psykiska diagnoser för andra syften än att vara till hjälp för människan. I stället har det använts som ett sätt att förtrycka och låsa in människor på mentalsjukhus. Det anser jag vara människofientligt och inhumant.

 

Europa

Klimatförändringar hotar européernas hälsa, visar en ny rapport. Hur ser du på det? 

– Klimatförändringarna hotar väl hela världens hälsa, både människor och djur. Förorenade hav och sjöar. Under 100 år räknar man med att hälften av jordens regnskog har försvunnit, regnskog som fungerar som värmeregulator bland annat. Jordens lungor som ska hjälpa luften att vara hälsosam. Sopberg, översvämningar, torka, fattigdom, krig och flyktingkatastrofer… finns det någon som tänker att allt detta är hälsofrämjande? Vi lever i en värld som står inför stora svårigheter, det kräver att många, föreningar, organisationer, politik, institutioner och myndigheter hjälps åt att vända prognosen till något som leder till hälsa för hela jorden.

 

Nationellt

Bankerna har föreslagit en rad åtgärder för att öka medborgarnas skydd mot bedrägerier. Hur ser du på åtgärdspaketet?

– Att regeringen, bankerna och polismyndigheten kommit överens om ett åtgärdspaket för att bekämpa bedrägerier och stärka kundskyddet är nödvändigt. Det är hemskt att läsa om hur många människor som lurats på sina besparingar. Men också detta att kriminella använder det finansiella systemet till sina verksamheter måste motverkas.

 

Kommunen

Det råder anställningsstopp inom omsorgen. Hur ser du på anställningsstopp inom kommunal verksamhet? 

– Omsorgsnämnden har sedan hösten 2023 fattat beslut om anställningsstopp då ett delårsbokslut visade på ett stort underskott, samtidigt som det skett en ökning med 19 årsarbetare inom förvaltningen. Sedan dess har ekonomin gåtts igenom och fler obalanser blivit kända och revisorer inkommit med kritik.  Samtidigt med detta sitter Sveriges kommuner med ökade kostnader för pensioner, högre räntor och priser som stigit efter hög inflation. Det tar tid att få en budget i balans i alla nämnder och omsorgsnämnden har ansvar för äldreomsorgen, hemsjukvård, stöd och service och mycket mer. Det är inte enkelt och jag tänker att nämnden nu måste få arbeta sig igenom och genomföra de förbättringsåtgärder de behöver göra.

Taggar

Dela