Nyheter

Axelsson (C): Kommunens frågor engagerar mig mest

Nyheter I en artikelserie lär vi känna våra ledamöter och ersättare som är invalda i kommunfullmäktige under mandatperioden. I dag träffar vi Inger Axelsson (C).

Inger Axelsson (C). Bild: Press

Kan du beskriva dig själv?

– Jag är utbildad till fil mag socialpedagog och arbetar som lärare på Linnéuniversitetet i Växjö. Jag har varit aktiv i politiken för Centerpartiet i omgångar, senast förra mandatperioden i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Har du önskat eller tilldelats platsen i kommunfullmäktige?

– Denna mandatperiod är jag ersättare för Centerpartiet i kommunfullmäktige. Givetvis hade jag önskat att centern hade behållit de platser vi hade från förra mandatperioden men så blev det inte. Däremot är det bra att alliansen har majoritet och Centerpartiet är representerade i nämnder och styrelser och kan fortsatt vara med och utveckla Värnamo kommun. Jag blev tillfrågad om att sitta som ledamot i servicenämnden och tackade ja till det. Jag tycker att servicenämnden är intressant med flera frågor och områden på sitt bord.

Vad är det för frågor som engagerar dig mest?

– Kommunens frågor: att Värnamo kommun kan bibehålla sin goda ekonomi, sitt goda renommé inom flera områden, att kommunen fortsätter att utvecklas för kommunen och invånarnas bästa.

Vad ser du fram emot under mandatperioden?

– Att lära mig mer om servicenämndens ansvarsområden och vara en del av utvecklingsprocessen i nämnden.

—————

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid kommunens riksdag.

De röstberättigade invånarna i kommunen väljer fullmäktige i allmänna val vart fjärde år (samtidigt som riksdags- och regionvalet). I Värnamo består kommunfullmäktige av 51 ledamöter och 29 ledamöter. De flesta av dem har ett vanligt jobb och ägnar sig följaktligen åt politiken på fritiden.

Kommunfullmäktige fattar beslut i principiella frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer och samhällsplanering. Fullmäktige bestämmer också hur de olika nämnderna sätts samman, vilka arbetsuppgifter de har och vilka som ska vara ledamöter. Mandatfördelningen 2022-2026 ser ut som följer:

Socialdemokraterna 14 mandat
Moderaterna 11 mandat
Sverigedemokraterna 9 mandat
Centerpartiet 8 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Liberalerna 2 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

Dela


Lämna ett svar