Nyheter

Avloppsanläggning får förbud – husägare riskerar vite

Nyheter En husägare riskerar ett vite på 30 000 kronor om avloppsanläggningen inte snarast åtgärdas. Det står klart efter att samhällsbyggnadsnämnden har sagt sitt i ärendet. 

En husägare riskerar ett vite på 30 000 kronor om avloppsanläggningen inte snarast åtgärdas. Det står klart efter att samhällsbyggnadsnämnden har sagt sitt i ärendet. Arkivbild

Samhällsbyggnadsförvaltningen har som ett led i sin tillsyn av enskilda avlopp inventerat avloppsanläggningar i Lagans avrinningsområde. Ägaren till en berörd fastighet har i ett brev informerats om förvaltningens avsikt att under våren 2020 kontrollera avloppet och har också getts möjlighet att närvara vid besöket. Husägaren närvarade inte vid tjänstemännens besök på fastigheten den 29 maj 2020. Vid besöket konstaterades följande brister på avloppsanläggningen: 

– En slamavskiljare i betong med tre kamrar där det saknas T-rör på utloppet från slamavskiljaren. 

– I fördelningsbrunnen syns två spridarledningar. Det står vatten över överkanten på spridarledningarna vilket tyder på att infiltrationen är täppt. 

På samhällsbyggnadsförvaltningen finns handlingar från år 1976 som visar att tillstånd sökts för inrättande av anläggningen. Den 22 december 2020 togs beslut att förbjuda utsläpp av avloppsvatten till den befintliga avloppsanläggningen efter den 22 december 2021. Samhällsbyggnadsnämnden gjorde då bedömningen att utsläpp till den befintliga avloppsanläggningen inte var förenligt med de krav som ställs i miljöbalken. 

”För att rena avloppsvatten från vattentoalett krävs trekammarbrunn eller annan brunn med motsvarande funktion, samt ett efterföljande reningssteg i form av en rätt dimensionerad infiltration eller markbädd. Utsläpp av otillräckligt renat avloppsvatten medför risk för smittspridning och bidrar till övergödning”, skriver nämnden. 

Eftersom utsläppen av spillvatten till den bristfälliga avloppsanläggningen fortfarande pågår ansåg samhällsbyggnadsnämnden det som motiverat att ge fastighetsägaren ett vite  på 30 000 kronor om inte avloppsanläggningen åtgärdas den 30 oktober 2022. 

Taggar

Dela