Nyheter

Avgiftsfrihet för våldtäktsoffer avslogs ännu en gång

Nyheter För andra gången på bara två månader avslogs politiska förslag om avgiftsfrihet inom vården för offer för sexualbrott.

Genrebild

Allting började med att Vänsterpartiets regionpolitiker Mikael Ekvall skrev en motion om att all vård som kan kopplas till sexuella övergrepp ska vara avgiftsfria för brottsoffren. Motionen röstades dock ner vid regionfullmäktige den 3 oktober i år.

Men tanken släpptes inte och Kristdemokraternas Monica Samuelsson och Peter Iveroth kom med ett initiativärende där man föreslog att Region Jönköping skulle följa efter Region Kalmars modell enligt vilken första vårdbesöket och första återbesöket, där patient söker vård på grund av att hen blivit utsatt för sexuella övergrepp, är avgiftsfria.

Man föreslog också att det skulle göras en utvärdering efter två år. Men denna gången kom frågan inte ens till fullmäktige. I mitten av december avslog nämligen nämnden för folkhälsa och sjukvård förslaget. Dock efter omröstning där Centern, KD och Liberalerna var för medan Bevara akutsjukhusen, Socialdemokraterna och Moderaterna röstade mot förslagetr. Sverigedemokraterna avstod att rösta.

Taggar

Dela