Nyheter

Äventyrlige Mark förverkligar yrkesdröm 

Nyheter En seger förändrade Mark Usshers liv. Nu har han bytt Sydafrika mot Värnamo och förverkligar sin yrkesdröm. – Att få vara en arkitekt i Sverige är underbart, säger han.

– Jag har känt mig svensk hela livet och har känt mig välkommen på kontoret från första början. Att få komma in på ett sådant här företag är en jättemöjlighet och jag ser stora möjligheter att växa och utvecklas, säger Mark Ussher, ny arkitekt på Bsv arkitekter & ingenjörer AB.

Mark Ussher är född och uppväxt i Durban i Sydafrika. Under studietiden fastnade han för arkitektur.

– På högstadiet gillade jag konst, men föredrog analytiska uppgifter framför ren konst. Jag insåg att arkitektur erbjöd en god mix bland mina intressen och på den vägen är det, berättar han. 

Efter att ha genomfört både en kandidat- och masterutbildning inom arkitektur startade han 2015 en egen arkitektfirma i Durban. På meritlistan står bland annat skapandet av musikscenen på hans gamla högstadieskola och lyxhus. Efter att ha drivit firman i sju och ett halvt år fick han ett erbjudande han inte kunde säga nej till: en tjänst som arkitekt på Värnamobaserade Bsv arkitekter & ingenjörer AB.

– Jag fick göra en stor uppoffring för att ta den här möjligheten men jag är otroligt glad över att jag och familjen har tagit den. Sverige är ett designland och det här var en otrolig möjlighet för mig att få växa. Att få chansen att bo på ett sådant exotisk ställe men som jag ändå hade kopplingar till var väldigt lockande, säger han. 

Och kopplingarna då? Jo, hans mormor föddes i Sydafrika som barn till svenska missionärer. Hon bodde i Sydafrika fram till 1983 då hon flyttade till Sverige, närmare bestämt till Värnamo. 

– Hon var 100 procent svensk trots att hon aldrig hade varit i Sverige innan hon flyttade dit. Vi brukade besöka henne och jag är väldigt stolt över att jag hade en svensk mormor, säger Mark.

Mark Ussher brinner för friluftsliv. 2010 gav hans intressen honom nya möjligheter när han vann en surfskitävling i Sydafrika. Förstapriset var en resa till Sverige för att få besöka Thule i Hillerstorp samt att få köra en sträcka i Stafettvasan. 

– Det var en fascinerande resa. Första natten bodde vi i Värnamo och jag passade på att bo hos mormor då. I samband med den resan träffade jag Johnny (Grauengaard, vd på Bsv arkitekter & ingenjörer AB) och fick hans visitkort. Jag hade alltid drömt om att jobba i Sverige och jag kontaktade honom elva år senare för att se om chansen fanns kvar. 

Möjligheten fanns kvar och i somras flyttade Mark tillsammans med sin fru Richelle och barnen Emily och Calvin till Värnamo. 

– Vi fick en underbar start på vår vistelse här. Vi ville skapa ett gott första intryck för barnen och tillbringade de första veckorna med att visa dem det bästa i Sverige. Vi simmade i sjöar, besökte vänner i Uppsala och Höllviken och tog det bara lugnt. Barnen har tagit det hela mycket bra med tanke på den magnitud på det vi har gjort. Det har varit mycket känslor och vi saknar familjen, samtidigt som vi är vakna för nya äventyr och nya relationer. Jag har mycket mer svenska än sydafrikanska släktingar och vi har under hösten träffat och knutit kontakten med många av dem, vilket är jätteroligt. 

I våras började Richelle arbeta som finansanalytiker på Volvo och i augusti inledde Mark arbetet på Bvs:s kontor i Värnamo.

– Jag har känt mig svensk hela livet och har känt mig välkommen på kontoret från första början. Att få komma in på ett sådant här företag är en jättemöjlighet och jag ser stora möjligheter att växa och utvecklas.Att få vara en arkitekt i Sverige är underbart, att få vara en arkitekt på Bsv är underbart. Jag hoppas att jag kan bidra med något unikt till företaget och jag är otroligt glad över att Johnny gav mig den här möjligheten. 

Mark håller för fullt på att lära sig prata svenska.

– Jag har gått en kurs och kan prata pyttelite svenska. Jag gjorde misstaget att någon gång säga jag kan prata ”lite svenska”, vilket gav en utmaning, haha. Det roligaste av allt är att barnen anpassar sig så fort. Emily går på Enehagens skola och hon pratar redan jättemycket svenska. Calvin var lite motsträvig i början, men häromdagen sa han ”pappa, kan jag få lite Yoggi?” när han pratade med mig. Vi vill anpassa oss till det svenska samhället för vi beundrar det och att se barnen anpassa sig så fort är underbart.

Vad ser du för skillnader mellan Sverige och Sydafrika? 

– En stor skillnad är att svenskar, oavsett om det är regn eller snö i luften, beger sig ut.

Hur ser du på livet om fem år?

– Då hoppas jag att vi har massor med svenska vänner, har rest runt på olika ställen i Europa och att vi har bibehållit kontakten med Sydafrika. Att vi skördar frukterna och behåller det viktigaste hemifrån.

Taggar

Dela