Nyheter

Film lockade i Hånger

Nyheter Hångers Hembygdsförening har haft sitt årsmöte. Har din förening årsmöte? Gör som hembygdsföreningen, skicka in ett referat och några bilder till redaktionen@vmo.nu så kan vi publicera inlägget här.

Många kom för att vara med när Hångers hembygdsförening höll sitt årsmöte.

Hånger Hembygdsförening har haft sitt årsmöte. Ett 40-tal medlemmar och intresserade kom till församlingshemmet och bevistade kvällens förhandlingar och underhållning.

Mötet leddes av ordförande Bengt Lindahl som hälsade alla välkomna. Bengt ledde också mötet med traditionella förhandlingar såsom redovisning av verksamhets- samt kassa- och revisionsberättelser för 2018 samt val av funktionärer i föreningen.

Det diskuterades föreslagen verksamhet för 2019 såsom exempelvis midsommar- och valborgsmässofirande, våffelcaféer, byavandring och julmarknad.

Årsmötet beslutade även om en förändring av stadgarna till ett modernare utförande. Bengt Lindahl valdes till ordförande för 2019.
Övriga ledamöter i styrelsen är Ingvar Martinsson, Kerstin Norrestam, Hans Karlander, Karin Wahldén, Marie Gyllensten och Vivianne Johansson. Suppleanter är Carin Munkholm, Birgitta Petersson och Christer Hansson.

Efter förhandlingarna bjöds det på kvällsfika med frallor och en kaka, därefter vidtog kvällens underhållning. Det spelades upp en film som föreningen fick i gåva av Marianne Holm under 2018, och som visade hur arbetet gick till på Algot Holms Snickeriverkstad i Hulebo.

Verkstaden hade produktion från slutet av 1930-talet och fram till början på 1960-talet. I filmen demonstrerades bland annat hur man tillverkade gammaldags potatiskvarnar som man under åren hann med att producera cirka 25 000 av. Dessutom sillalådor och ljusstakar i en stor mängd.

Det demonstrerades också hur de gamla hemmabyggda snickerimaskinerna i form av exempelvis bandsåg och cirkelsåg med specialfunktioner fungerade. Mötesdeltagarna fick också se hur man samlade upp sågspån från dessa maskiner.

Denna film kommer inom kort att läggas upp på föreningens hemsida, vilket gör att den som missade filmen denna kväll, har möjlighet att se den på hemsidan. Filmen väckte stort intresse hos de närvarande och efter att allt var avklarat på mötet avslutade Bengt med att tacka de närvarande för det intresse man visat både för kvällen och för föreningen i stort.

Text: Kerstin Norrestam

Taggar

Dela