Nyheter

Arkitekterna prisades

Nyheter Vid gårdagskvällens kommunfullmäktige prisades Accent Arkitekter och Svebo Fastigheter

Vid gårdagens kommunfullmäktige delades arkitekturpriset ut  [1/5]

Från vänster; Stefan Widerberg (C), Marcus Axelsson och Ing-Marie Gustafsson  [2/5]

Ing-Marie tackar för priset  [3/5]

Accent Arkitekter  [4/5]

Från vänster; Marcus Axelsson, Fredrik Almqvist, Bengt Svenstig och Ing-Marie Gustafsson tog emot diplom, present och blommor  [5/5]

Arkitekturpriset delades högtidligt ut av kommunfullmäktige under torsdagskvällen.

– Syftet med priset är att stimulera god arkitektur. Man ska även uppmuntra till kreativt byggande, gestaltning och för insatsen för att skapa världen i den offentliga rummet. Man får nominera byggnader, park, landskap, ett rum, någonstans man byggt om, börjar stadsarkitekt Behnam Sharo berätta för ledamöterna.

– Vi ska verka för en hållbar arkitektur, det är delvis en subjektiv bedömning. Jag tänker så att det är en kombination av genomtänkta praktiska lösningar och god estetik. Något vacker tittar vi gärna på, de vackra städerna kommer man gärna tillbaka till. Om man går tillbaka lite i historien som jag har för vana att göra ibland kan man gå tillbaka till 1800-talet, som också var en expansiv byggperiod. Vi ser det i äldre industribyggnader. Efterhand tycker jag att den här estetiken försvann. Vi skulle bygga mer på kort tid där vi tappade det estetiska. På senare år vill man bygga snyggt, vackert och omgivningarna ska vara bra. Nu tänker man mer på det estetiska. Det som har vunnit är Duvan 2, rakt över oss här i fullmäktigesalen. Accent arkitektur med Ing-Marie Gustafsson och Marcus Axelsson som får årets pris, berättar Stefan Widerberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och välkomnar duon fram.

– Inspiration är teglet från tingshuset, färgen på stadshuset, det vita är kyrkan och så har vi fått den fjärde i kvarteret Duvan. Beställaren är A och O, så jag får rikta ett varmt tack till Bengt och Fredrik som gör det här möjligt. Allt har fungerat bra. Vi verkar i nutid och då blir det som en del utav det som samhället som står för. Det är ett uttryck för hur vi lever nu, huset tar för sig och det har varit lite huvudbry hur mycket en byggnad kan tåla men den blickar framåt, säger Ing-Marie Gustafsson.

– Solen är i söder, men mycket av arkitektoniska skäl så har vi inglasade balkonger. Om ni vill fråga mig vad jag hade gjort annorlunda, så hade svaret varit solklart – det hade varit fler våningar, säger Fredrik Almquist som tillsammans med Bengt Svenstig äger Svebo Fastigheter och som anlitade Accent Arkitekter.

Vinnarhuset ligger invid Kyrktorget och Storgatan i Värnamo. Huset har 63 lägenheter och stod klart för 2 år sedan.

Taggar

Dela