Nyheter

Årets Rutanpris till IFK Värnamo

Nyheter IFK Värnamo får Rutanpriset 2024. Priset delas ut i samband med firandet av Rutans nioårsdag i april, dagen före invigningen av Värnamo Filmhistoriska Festival.

Klubbchef Lisa Lidén och ordförande Fredrik Lingeskog tog emot beskedet när de gästade onsdagskvällens Fotbollssnack i Gummifabriken. Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun, lämnade det glada beskedet. Foto: Joel Wallin

När Rutan fyllde ett år 2016 kom en spontan idé om att dela ut ett pris till någon som agerat i enlighet med Rutans värderingar. Sedan dess har Rutanpriset delats ut varje år till någon Värnamobo som verkat i Rutans anda. Juryn består av Rutans upphovsmän Kalle Boman och Ruben Östlund, men det finns inte några stadgar och det var först 2020 som en officiell motivering skrevs.

Engagemang för barn
Vid onsdagskvällens fotbollssnack i Gummifabriken avslöjades att årets pris tilldelas IFK Värnamo för klubbens samhällsengagemang.

Juryns motivering: ”IFK Värnamo har gjort en imponerande resa till Allsvenskans topp och trotsat alla förhandstips. Men lika imponerande är de insatser som klubben gör för lokalsamhället på en rad olika sätt. Vägledda av sitt motto KRAM som står för Kamratskap, Respekt, Ansvar, Mod, verkar klubben helt i Rutans anda med den självironiska Kajsa Ko i spetsen. 2024 års Rutanpris tilldelas IFK Värnamo.”

Firas med dans och prisutdelning
Priset består av en förstoring av årets Rutan-bild som presenteras inom kort, tagen av fotografen Patrik Svedberg.

Rutan firas som vanligt med dans av kulturskolan, diktläsning och ett kortare tal. Därmed blir firandet även en inledning på Värnamo Filmhistoriska Festival som invigs dagen därpå. 

Vinnare av Rutan-priset genom åren
2016: Marie Albertsson
2017: Fatima Veladzic
2018: Mahdi Rasuli (mottaget av Lars-Göran Thur och Anna Gradeen)
2019: Pär-Magnus Möller
2020: Kadim Akca och familjen Engholm
2021: Covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun
2022: Olle Sahlberg
2023: Sofia Elmgren
2024: IFK Värnamo

 Källa: Kulturförvaltningen, Värnamo kommun

Taggar

Dela