Nyheter

Arbetslösheten ökar i Värnamo

Nyheter Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Värnamo kommun. Även i hela Jönköpings län stiger arbetslösheten, visar Newsworthys kartläggning.

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Värnamo kommun. Bild: Arbetsförmedlingen

Under februari månad rapporterade Värnamo kommun en total arbetslöshet på 4,9 procent. Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol med 0,3 procentenheter. 

Sett till antalet personer betyder det att fem av 102 invånare i åldern 16 till 65 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (825 färre än i februari i fjol).

Värnamo är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Newsworthy ser i själva verket just nu en uppgång i samtliga kommuner. Störst är ökningen i Tranås, där arbetslösheten stiger med 1,4 procentenheter. 

Även om arbetslösheten i Värnamo alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (4,9 procent i kommunen, jämfört med 6,1 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,8 procent), medan Nässjö och Sävsjö har den högsta (8,7 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 11,6 procent i Värnamo under januari månad, motsvarande tolv av 103 personer. Det är 0,2 procentenheter, motsvarande 519 personer, fler än vid samma tidpunkt i fjol. Den senaste månadens uppgång innebär ett trendbrott. Under de 33 föregående månaderna hade arbetslösheten bland utlandsfödda varit lägre än motsvarande tidpunkt året innan.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,7 procentenheter i Värnamo. Det är ungefär samma skillnad som för ett år sedan.

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Värnamo om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Till skillnad från den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga med 0,3 procentenheter. I januari var 6,3 procent (motsvarande sex personer) av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande. Mäter Newsworthy antalet inskrivna ser de en minskning med 116 personer på ett års sikt.

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Värnamo lägre än i Jönköpings län som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 1,6 procentenheter.

Taggar

Dela