Nyheter

Arbetslösheten bland utlandsfödda sjunker

Nyheter För 23:e månaden i följ sjunker arbetslösheten bland utlandsfödda i Värnamo

Arkivfoto

Sedan oktober 2017 har arbetslösheten bland utlandsfödda i Värnamo kommun minskat. I september fortsatte den utvecklingen. Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslöshet bland utlandsfödda i Värnamo kommun med 0,4 procentenheter. Arbetslösheten bland invånare födda i ett annat land låg i september på 14,5 procent.

Under september månad rapporterade Värnamo en total arbetslöshet på 5,6 procent. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol. Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 993 av 17 732 invånare i åldern 16 till 64 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (105 fler än i september i fjol).

Värnamo är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Vi ser just nu en uppgång i elva av 13 kommuner. Störst är ökningen i Eksjö där arbetslösheten stiger med 0,9 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Värnamo alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (5,6 procent i kommunen, jämfört med 6,0 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,4 procent), medan Nässjö har den högsta (8,9 procent). För att Värnamo skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 390 personer behöva sysselsättas.

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 14,5 procent i Värnamo under september månad, motsvarande 614 av 4 234 personer. Det är 0,4 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (+16 om man räknar personer). Därmed sjunker de utlandsföddas arbetslöshet för 23:e månaden i följd. Sedan oktober 2017 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 18,1 till 14,5 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 8,9 procentenheter i Värnamo. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−0,9 procentenheter).

Källa; Newsworthy

Taggar

Dela