Nyheter

Arbetslösheten bland unga faller

Nyheter Samtliga kommuner i Jönköpings län såg en minskande ungdoms­arbetslöshet i augusti. Så även i Värnamo, även om minskningen var mindre än i andra kommuner i länet.

Pressbild

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i ungdoms­arbetslöshet i Värnamo kommun med 0,4 procentenheter. Arbetslösheten bland personer i åldern 18–24 år låg i augusti på 5,9 procent. 

Under augusti månad rapporterade Värnamo kommun en total arbetslöshet på 4,5 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (-0,9 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten.

Sett till antalet personer betyder det att 794 av 17 644 invånare i åldern 16 till 64 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (180 färre än i augusti i fjol).

Det är 17:e månaden i följd som arbetslösheten i Värnamo är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan mars 2021 har arbetslösheten gått ner från 6,3 till 4,5 procent.

Värnamo är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser i själva verket just nu en nedgång i samtliga kommuner. Störst är minskningen i Vaggeryd där arbetslösheten sjunker med 1,5 procentenheter.

Värnamo hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,5 procent i kommunen, jämfört med 5,3 procent i hela länet).  Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,0 procent), medan Nässjö har den högsta (8,0 procent). För att Värnamo skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo  skulle 265 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i augusti jämfört med året innan (-1,1 procentenheter) och ligger nu på 6,6 procent. 283 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan. Malmö är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,3 procent) i landet som helhet, medan Kiruna och Kungsbacka har den lägsta (2,6 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 11,6 procent i Värnamo under augusti månad, motsvarande 508 av 4 379 personer. Det är 2,2 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−126 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för 17:e månaden i följd. Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,5 till 11,6 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 7,1 procentenheter i Värnamo. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−1,3 procentenheter).

Precis som den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga (-0,4 procentenheter). I augusti var 5,9 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 105 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med elva personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Värnamo sjunkit 18 månader i följd (ner från 8,7 procent i februari 2021 till 5,9 procent nu).

Arbetsförmedlingens platsbank har 318 annonser om lediga jobb just nu som motsvarar omkring 490 lediga jobb. Flest annonser gäller maskinställare/maskinoperatörer som har 48 lediga tjänster tätt följt av undersköterskor som just nu finns 36 lediga tjänster. 

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela