Nyheter

Arbete är grunden

Nyheter Socialdemokraterna Azra Muranovic och Kenth Williamsson med flera debatterar.

Arbete är grunden för frihet och välfärd

Azra Muranovic. Arkivbild

Människors vilja till arbete är samhällets viktigaste tillgång. Därför är och kommer kampen för att fler ska få möjlighet stämpla in på jobbet vara central för oss Socialdemokrater.

Våren 2020 har prövat samhällets styrka. Under corona-pandemin har personal inom vård och omsorg, skola, transportsektorn och butikspersonal stått i frontlinjen och sett till att samhället har fungerat under krisen. Och detsamma gäller givetvis många andra sektorer i samhället.

Pandemin har inte bara inneburit en hälsokris, utan också en ekonomisk kris där många har blivit arbetslösa och där företagare fått se sina livsverk slås sönder.

Utöver att minska smittspridningen har därför regeringens och samarbetspartiernas fokus varit att konsekvenserna för svenska jobb och företag ska tryckas tillbaka och att omställningen för den som blir arbetslös ska vara trygg.

Den enskilt största satsningen har varit möjligheten för företag att korttidspermittera anställda. En åtgärd som räddat arbetstillfällen i Jönköpings län. Hittills har drygt 24 000 anställda i länet beviljats korttidspermittering och andelen korttidspermitterade i Jönköpings län är den tredje högsta i landet procentuellt räknat.

Kenth Williamsson. Arkivbild

Det här har inte minst varit en viktig åtgärd i konjunkturkänsliga GGVV-regionen där våra många underleverantörer drabbas när större företag bromsar sin produktion.

Utöver korttidspermitteringar har regeringen också sett till att staten tar kostnaderna för sjuklön, sänkt arbetsgivaravgiften, infört hyresrabatter, höjt taket i arbetslöshetsförsäkringen och skapat fler nya utbildningsmöjligheter.

Samtidigt stärker vi kommunernas möjlighet att erbjuda sommarjobb för ungdomar då många sommarjobb som brukar finnas inom exempelvis besöksnäringen försvunnit på grund av pandemin. Totalt handlar satsningen om uppåt 20 000 sommarjobb i hela landet.

Att hantera den akuta krisen är högsta prioritet för oss Socialdemokrater. Samtidigt måste vi orka se framåt och planera för att kunna omstarta ekonomin. I det läget är det mest effektiva sättet kraftfulla offentliga investeringar och offentlig konsumtion som exempelvis satsningar på nya järnvägar och vägar, fler anställda inom välfärden och inte minst satsningar på vuxenutbildning för de som måste ställa om efter att blivit av med jobbet.

Nu behöver vi prioritera investeringar i ett starkare samhälle – inte sänkta skatter. Så bygger vi ett tryggare och mer hållbart Sverige efter pandemin.

Azra Muranovic (S)
Oppositionsråd Värnamo kommun

Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd Vaggeryds kommun

Johanna Haraldsson (S)
Riksdagsledamot i Jönköpings län

Marie Johansson (S)
Oppositionsråd Gislaveds kommun

Markus Kauppinen (S)
Oppositionsråd Gnosjö kommun

Taggar

Dela