Nyheter

Ansvaret för kommunens tolkservice utreds 

Nyheter ”Vilken förvaltning ska ansvara för kommunens tolkservice?” Den frågan kommer att få ett svar framöver. Det står klart efter kommunstyrelsens möte.

Frågan om vilken förvaltning som ska ansvara för kommunens tolkservice kommer att utredas den närmaste tiden. Montage: David Alin

Tolkservice är för närvarande en verksamhet inom medborgarnämndens ansvarområde. Tolkservice uppdrag är att förmedla tolkar till i första hand offentliga aktörer såsom skola, sjukvård och socialtjänst. Tolkförmedlingen arbetar även med att förmedla översättningsuppdrag vid behov. Verksamheten består av två heltidstjänster som förmedlar tolkar samt uppemot 200 timanställda tolkar. Eftersom tolkservice i grunden är en organisation som ägnar sig att förmedlingsuppdrag och till delar kan likställas med en bemanningsorganisation, bedömer medborgarförvaltningen och serviceförvaltningen att tolkservice organisatoriskt men även utifrån uppdrag passar väl in i serviceförvaltningens kommunala uppdrag. 

På kommunstyrelsens sammanträde diskuterades ärendet. Kommunstyrelsen beslutade att ge medborgarnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för tolkservice organisatoriska tillhörighet samt att medborgarnämnden får i uppdrag att bilda en arbetsgrupp i samråd med servicenämnden samt nämnden återkommer med lämpligt organisationsförslag senast i juni 2022. 

Taggar

Dela