Nyheter

Anrik fisketävling i nygammal form

Nyheter En ny tävling i gammal form. Så kan man beskriva Gösadraget 2024. – Vi tror och hoppas att nyheterna medför mer folk, mer publik och mer spänning, säger Fanny Ahlkvist i Åminne Gilles kulturskott.

Gösadraget är en tradition som har anor tillbaka till Åminne Bruks dagar. Upphovsmakaren Rune Henningsson startade tävlingen efter att han hört arbetare på bruket skryta om hur stora gösar de fått i Vidöstern. Sedan mer än 20 år tillbaka står Åminne Gille som arrangör för tävlingen.

– Vi har höga förväntningar. Årets gösadrag är den 64:e upplagan så det känns viktigt att bevara den här traditionen. Vi har tagit till oss av ris och ros från föregående år och har inför den här gången ändrat reglerna. Vi hoppas att det ska resultera i att det kommer många, både nya och gamla, deltagare och att det blir fler båtar än förra året! Det hade ju även varit härligt om vi hade vädret med oss, säger Fanny Ahlkvist, ordförande i kulturutskottet i Åminne Gille.

Har ni några nyheter att presentera till årets tävling?

– Först och främst förlänger vi tiden på sjön med en timme. Vi har valt att gå tillbaka till det ”gamla” gösadraget. Det innebär att vi har valt att plocka bort appen som man rapporterade in sina längsta gösar i, så årets största nyhet är att vi återgår till det gamla där vi har en gemensam invägning på badplatsen när tävlingen är slut. Den tyngsta enskilda gösen vinner bland annat vårt eftertraktade vandringspris enligt tradition. Därefter koras även vinnare av totalvikten av all gös i båten. Dessutom har Werna Sportfiske sponsrat med vinster som kommer lottas ut bland alla som deltagit, så i år har verkligen vem som helst chans att vinna!

Vad hoppas ni att nyheterna har för effekter?

– Vi tror och hoppas att nyheterna medför mer folk, mer publik och mer spänning då gösarna vägs efter avslutad tävling. Tidigare har man kunnat se i den app vi använt oss av hur det gått för andra båtar och då också vetat resultatet innan tävlingen är slut. Nu måste man stanna kvar efteråt för att se vem som vunnit och kan då även passa på att köpa något gott i vår kiosk! Vi hoppas på en trevlig kväll tillsammans med glada miner och god fiskelycka!

Åminne Gilles kulturutskott, med ordförande Fanny Ahlkvist till vänster i bilden, laddar för årets upplaga. Arkivbild: David Alin

Taggar

Dela