Nyheter

Annika presenterar steriltekniska enhet i USA

Nyheter Som ny enhetschef för steriltekniska enheten på Värnamo sjukhus besökte operationssjuksköterskan Annika Möller förra året en stor sterilteknisk konferens i USA. I slutet av april återvänder hon igen till årets konferens, nu som posterutställare för att sprida kunskap om hur svensk sjukvård arbetar.

Anette Möller. Foto; Fredrik Lind Region Jönköpings län

– Detta ska bli väldigt spännande, men också lite pirrigt att hålla föredrag med alla tekniska termer på engelska. Men jag får hjälp av mina kollegor nu att plugga in detta på ”nördnivå”, säger Annika Möller med ett skratt.

I april 2019 besökte hon denna amerikanska och internationella steriltekniska konferensen, som då hölls i Kalifornien.

Den gången blev resan av tack vare ett stipendium från Signe Thorfinns stiftelse.

– Utan stipendiet hade det inte gått. Det är en fantastisk möjlighet att komma iväg och få uppleva saker som man inte annars hade kunnat göra, säger hon.

Frågorna till de två enda svenska deltagarna, Annika och hennes kollega Heidi Fridholt, var många från övriga besökare, främst amerikaner men också representanter från en hel del andra länder.

– Så jag frågade dem om de tyckte att jag skulle återkomma med en poster och en presentation om hur vi arbetar i Sverige, säger hon.

Svaret var förstås ja. Så i slutet av april finns hon på plats med sin poster på konferensen i Chicago som under flera dagar varvar workshopar, seminarier och föreläsningar. En av dem står hon för själv. Under 20 minuter ska hon berätta om hur Värnamo sjukhus och svensk sjukvård generellt arbetar med att bland annat sterilisera operationsinstrument.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag känner mig stolt över att få visa upp hur vi arbetar på Värnamo sjukhus, där vi har helt nya lokaler sedan ett par år. Vi är bra på väldigt mycket och har det samtidigt väldigt bra i en jämförelse, säger Annika och nämner en så fundamental sak som tillgång på rent vatten.

Från besöket i fjol kan hon konstatera att det skiljer sig en del i arbetssätt inom den steriltekniska verksamheten, även mellan Sverige och USA.

– Hur vi packar operationsgaller är ganska lika. Men det skiljer bland annat i utbildningsnivå. I USA är de också väldigt måna om certifieringar av olika slag, säger Annika Möller.

Det hon inte hann med att ta del av i fjol hoppas hon hinna med i år.

– Det var väldigt intressant och gav så mycket intryck. I år kan jag fokusera på mer saker och sedan dela med mig av intrycken till kollegorna när jag kommer hem, säger hon.

Källa; Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela