Nyheter

Annie Lööf svarade om hederskultur

Nyheter I dag torsdag var Centerpartiets ledare Annie Lööf från Värnamo inbjuden att svara på frågor om hederskultur.

Annie Lööf intervjudades. Foto: GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime

Hon var inbjuden av riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, till en utfrågning om partiets arbete mot hederskultur.

– Hur ser Centerpartiet på slöja på barn? Hur ser partiet på könsseparata aktiviteter? Hur ska kvinnlig könsstympning stoppas? Var står Centerpartiet i frågan kring barnäktenskap och polygami? Hur ser de på särreglering och egen brottskod för hedersbrott? Hur adresserar partiet det växande problemet med moralpoliser i våra förorter? Vad ska skolan, socialen och sjukvården göra?

GAPF var positiv till att Annie Lööf hadebemödat sig att sätta sig in i hederskulturfrågan och har ett tydligt ställningstagande, vilket ännu 2018 inte är en självklarhet bland partiledarna.

– Hon är tydlig kring rättsstatens roll, liksom att samhället i stort ska sätta ned foten mot all form av extremism, både från höger och från islamister. På förekommen anledning fick hon frågan om hur man hanterar islamisterna i det egna partiet. Hon förklarade att det görs ett arbete för att säkerställa att Centerns representanter följer partiets värdegrund. Detta är naturligtvis något som GAPF välkomnar, även om vi inte är beredda att jubla förrän vi sett konkreta resultat. På frågan om Centern vill förbjuda slöja på barn, svarade Lööf att det är en fråga om ledarskap, snarare än lagstiftning. GAPF, vars värdegrund baseras på individers rättigheter snarare än gruppers rättigheter samt barnperspektivet, tycker att det är onödigt lamt. Om inte politikerna visar vägen i den här viktiga frågan om barns religionsfrihet, så kommer det att dröja mycket länge innan vi har slöjfria förskolor, noterar man efter träffen med Annie Lööf.

Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime är en sekulär och ideell organisation som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen vänder sig till kvinnor, män, flickor och pojkar som är utsatta för eller berörs av hedersrelaterat våld och förtryck.

Utöver att bedriva stödverksamhet för de utsatta jobbar GAPF med utbildningsinsatser och opinionsbildning. Organisationen grundades år 2001 av Sara Mohammad och har idag cirka 2 500 medlemmar, fem anställda och 100 ideellt arbetande i styrelse och arbetsgrupper runtom i landet.

Inlagt klockan  15.45, uppdaterat klockan 20.10 och 22.05

Taggar

Dela


Lämna ett svar