Nyheter

Anmäler högskolan till DO – tvingades lyfta upp sin hijab

Nyheter En kvinna bosatt i tidningens upptagningsområde anmäler nu till Diskrimineringsombudsmannen (DO) att hon tvingades lyfta på sin hijab i samband med högskoleprovet i Jönköping i oktober. Hon menar att andra med samma plagg inte behövde göra det.

Genrebild Henrik Skoglund

Plagget Hijab bärs av många muslimska kvinnor runt om i världen och syftar till att täcka huden. När en kvinna skulle göra högskoleprovet i Jönköping tidigare under hösten så tvingades hon vid två tillfällen att lyfta upp sin sjal (hijab) i kontroller.

Nu har kvinnan anmält Jönköping University (JU) till DO.
”Under höstens högskoleprov så upplevde jag en mycket obekväm situation. Jag blev tvingad att lyfta på min sjal framför alla andra deltagare vid två tillfällen och blev inte erbjuden möjligheten att göra det i ett separat rum. Jag behövde inte ta av hela sjalen men principen är att jag täcker mig med min sjal så om det är något som täcks som behöver inspekteras så bör jag inte behöva göra det framför alla”, skriver kvinnan i sin anmälan.

Den första inspektionen ska ha skett i kön in till provsalen och sedan vid hennes plats. När högskoleprovet var avklarat så fick hon höra från andra deltagare med samma plagg att de inte hade behövt lyfta upp sin hijab.
”Andra grupper tog in tjejer med sjalar i ett enskilt rum för genomsökning”.

Kvinnan menar att hon blivit behandlad på ett annat sätt än övriga deltagare. Hon berättar att hon kontaktat JU, men att hon inte fått svar av dem. Hon skriver vidare att det finns vittnen till händelsen.
”Hela upplevelsen var otroligt kränkande och jag anser inte att man ska utsättas för det under ett högskoleprov”.

Taggar

Dela