Nyheter

Anmälde nybyggd gäststuga

Nyheter Till samhällsbyggnadsförvaltningen inkom det i slutet av maj en anmälan om uppförande av komplementbyggnad på en fastighet i Värnamo. Ärendet har nu varit hos politikerna i samhällsbyggnadsnämnden. 

Gäststugan blev för stor och anmäldes till politikerna. Arkivbild

Gäststugan, ett så kallad Attefallshus, avsågs vara en byggnad på 30 kvadratmeter med fyra meter upp till nock. Det var placerat 4,5 meter från närmaste fastighetsgräns och det fanns ett befintligt enbostadshus på tomten. Åtgärden, och anmälan som inkom i maj för två år sedan, uppfyllde förutsättningarna enligt plan- och bygglagen och ett startbesked utfärdades. 

Vid en lägeskontroll på platsen förra månaden har byggnadens mått gått från 7,5 meter lång och 4 meter bredd till 7,65 meter lång och 4,14 bred, vilket resulterar i en area på cirka 31,7 kvadratmeter. Den ökade storleken har även inneburit att Attefallshuset hamnat närmare tillåtna fastighetsgräns som är på 4,5 meter. 

Fastighetsägaren har inkommit med intyg från grannarna avseende placeringen samt en skrivelse om varför byggnaden blivit större än tänkt och fastighetsägaren vill nu ha ett slutbesked utfärdat. På fastigheten finns sedan tidigare en huvudbyggnad och ett garage. Den aktuella platsen är dessutom punktprickad och det finns således hinder för ett positivt beslut för bygglov i efterhand för den aktuella åtgärden. Ett beviljat bygglov för åtgärden skulle ha prejudicerad effekt då det inte är en trend i området att uppföra fler än två byggnader på fastigheten. 

Liknande ärende har tidigare uppmärksammats i mark- och miljödomstolen under förra året där det noteras att ingen enskild hade invändningar mot åtgärden bedömdes sakna betydelse och ett beslut att neka slutbesked fastställdes och prövningstillstånd i högre instans nekades. 

Vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde anser politikerna att åtgärden inte uppfyller förutsättningarna för att vara lovbefriad. Åtgärden är planstridig och att bevilja bygglov i efterhand bedöms inte vara möjligt med de förutsättningar som finns i detaljplanen. Samhällsbyggsnämnden beslutade således att återremittera ärendet till förvaltningen. 

Dela