Anmälan enligt lex Maria: Patient röntgades inte – fraktur missades
Nyheter En patient besökte vårdcentral på grund av smärta i höften. Ingen fraktur misstänktes, men en månad senare visade röntgen en inkilad höftfraktur. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.
Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Patienten bedöms av fysioterapeut på vårdcentral efter att tre dagar tidigare ha ramlat och slagit emot sin höft. Patienten har sedan tidigare haft kontakt med ortoped på grund av ett långvarigt smärttillstånd i höften. Fraktur misstänks inte eftersom patienten kan stödja på benet och besvären har minskat sedan fallet. Smärtlindring och övningar rekommenderas.
Vid återbesök hos ortoped drygt en månad senare har patienten fortfarande mer smärta i höften än tidigare. Röntgenundersökning visar en inkilad höftfraktur som håller på att läka. Vid en inkilad fraktur sitter brottytorna fast i varandra. Eftersom patienten har kunnat gå hela tiden och förbättrats successivt planeras uppföljning men inte operation som annars görs i det akuta läget. Inkilad höftfraktur som kan föreligga även om patienten kan gå på sitt ben är viktig att utesluta vid skada i höftled. Röntgenundersökning och uppföljning bör göras frikostigt vid skada av höft även om patienten har god rörlighet i höften och kan belasta benet.
Fallet kommer att spridas i organisationen för lärande och för att minska risken för att det ska hända igen. Fördröjning av diagnos av inkilad höftfraktur har medfört större risk för haveri i frakturen med efterföljande behov av höftprotesoperation än om frakturen hade opererats akut.
Källa: Region Jönköping