Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – patient avled av brusten kroppspulsåder

Nyheter En patient sökte akutmottagning på grund av bröstsmärta, undersöktes och utreddes utan att någon klar orsak kunde hittas. Patienten återvände hem sedan symtomen avtagit, men hittades avliden nästa dag, orsakat av bristning av kroppspulsådern. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten blev undersökt och utredd på akutmottagningen för sin bröstsmärta, där beskrivningen av symtom var ospecifik och det saknades tydliga tecken på allvarlig bakomliggande sjukdom. Smärtan avtog under tiden på akutmottagningen och patienten kunde återvända hem

Patienten hittades avliden i sitt hem dagen efter. Obduktion visade att patienten avlidit i dissekerande aortaaneurysm, (kärlbristning i kroppspulsådern). Diagnosticering av dissekerande aortaneurysm är ofta svår. Utredningen av ärendet visar på vissa brister, bland annat att överlämning av patienter vid jourbyten kan innebära risker och att det saknas rutiner för samverkan mellan primärvård och slutenvård när det gäller stöttning av anhörig i samband med dödsfall.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela