Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – läkemedelsfel gav risk för skada

Nyheter Risk för allvarlig vårdskada förelåg när patient fick läkemedel injicerat direkt in i blodet i stället för genom munnen för att sväljas ned. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälan gäller en patient som inneliggande blev ordinerad lugnande läkemedel i flytande form. Sjuksköterska drog upp rätt mängd läkemedel men i en spruta avsedd för intravenös injektion. Väl inne hos patienten injicerades av misstag via en infart direkt in i blodet i stället för att ges i munnen. Misstaget upptäcktes omedelbart, patienten övervakades och inga komplikationer uppstod. Risk för allvarlig vårdskada har förelegat och föranleder anmälan.

Patienten fick inga men av händelsen och mår idag väl.

De viktigaste åtgärderna för att förhindra att det inte händer igen har varit att organisera om det rum där läkemedel förbereds så att rätt material lättare hittas. Det har också givits återkoppling på arbetssätt och rutiner individuellt och inom hela arbetsgruppen på aktuell klinik.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela