Ambulanspersonal knäcks av dåliga arbetsförhållanden
Nyheter Uppdaterad version Länets ambulanspersonal håller på att knäckas på grund av dåliga arbetsförhållanden.
Flera ambulanssjuksköterskor lämnar länet och börjar arbetar i angränsande län som har betydligt bättre avtal. Bara från Värnamo är det fler än tio ambulanssjuksköterskor som dagligen pendlar till Kronobergs län för att arbeta.
Sören Johansson är ambulanssjuksköterska i Värnamo och dessutom lokal företrädare för Vårdförbundet.
Han har 26 år i yrket och berättar att arbetstiderna nu gör att personalen håller på att knäckas och att detta i sin tur påverkar patientsäkerheten.
I dag fick han och hans kollegor i Värnamo besök av en delegation från Socialdemokraterna. Riksdagsledamoten Johanna Haraldsson och det socialdemokratiska regionrådet Marcus Eskdahl fick tillsammans med kommunpolitikern Azra Muranovic träffa ambulanspersonalen inne i räddningstjänstens lokaler på Lundbyvägen i Värnamo.
Sören Johansson höll en föredragning för politikerna där han beskrev en allvarlig situation.
– Vi behöver först och främst se till att vi alltid är två ambulanssjuksköterskor som arbetar tillsammans.
– Sedan gör jourverksamheten och de långa arbetspassen att personalen blir utbrända, förklarar Johansson.
Han beskriver hur han och hans kollegor oftast arbetar intensivt i upp mot ett dygn.
– Efter 19 timmar klarar inte hjärnan av att fatta rätt beslut längre.
– Då är det viktigt att det finns två ambulanssjuksköterskor som kan hjälpa och stödja varandra förklarar han.
Veckoarbetstiden för ambulanspersonalen 38,25 timmar. Till detta kommer det jourverksamhet, då ambulanspersonalen är låst till sin arbetsplats.
Sammanlagt är personalen 47 timmar i veckan på sitt arbete. Under jourtid har de 90 sekunder på sig att åka ut på larm.
Det är ambulanssjuksköterskan som till skillnad från en ambulanssjukvårdare har hand om och delar ut den medicin som följer med i bilarna på utryckningen.
– Om det är en ambulanssjukvårdare och en ambulanssjuksköterska i bilen och det blir två akutkörningar till Linköping på ett arbetspass, så innebär det bland annat att föraren som får köra 80 mil blir trött, konstaterar han.
Han berättar att länets ambulanspersonal genomgick en test förra året.
– Då visade det sig att 38 procent av personalen led av förhöjt blodtryck.
– Många av mina kollegor är numera uttröttade redan när de kommer till jobbet, berättar han
Åter kommer han tillbaka till det här med patientsäkerheten, som han menar kan vara hotad av att personalen är överarbetad och stressad. Sedan nämner han flera andra landsting, där det är bättre arbetsförhållande.
– En kollega började i Västra Götalands län och fick samma grundbetalning, bättre arbetstider och 6 000 kronor mer i OB-ersättning, berättar Johansson. Han menar att det nu är upp till arbetsgivare att se till att arbetsförhållandena blir bättre för de som arbetar med ambulanssjukvård.
Lösningen på problemet, är enligt Sören Johansson bättre personalpolitik, vettiga scheman och fler anställda ambulanssjuksköterskor.
Delegationen från Socialdemokraterna lyssnade med viss bestörtning på ambulanspersonalens beskrivning över arbetssituationen.
Regionrådet Marcus Eskdahl berättar hur regeringen satsat 250 miljoner extra i år på just akutsjukvården.
– Nästa år kommer det att avsättas en halv miljard till samma ändamål, berättar han.
Riksdagsledamoten Johanna Haraldsson poängterar att det är valår och att Socialdemokraterna vill prioritera akutsjukvården.
– Vi går till val med ett löfte om en halv miljard till akutsjukvården under 2019.
– Det är en historisk satsning berättar hon.
Regionrådet Marcus Eskdahl poängterade också att Alliansen i regionstyrelsen har bromsat flera förslag som bland annat ska förbättra akutsjukvården.
Sören Johansson slänger sedan in ytterligare en brasklapp när det gäller länets ambulansverksamhet.
– Akutsjukvården är ojämlik, speciellt för barnen, beroende på var i länet man bor.
– All barnsjukvård på sena kvällar och nätter är koncentrerad till Jönköping, vilket bidrar till att det tar olika lång tid för folk att få vård, säger Johansson.
– Konflikten är tydlig.
– Vi Socialdemokrater vill ha en översyn av den här verksamheten, avrundar Eskdahl.
Forskning och erfarenhet styrker det som sägs. Bla genom det som kallas magnet hospital modellerna
, även socialstyrelsen har i en ny rapport beskrivit problemet. Att i det lilla teamet i ambulansen känna ett kollegialt stöd och att få utvecklas ger hög patientsäkerhet. När det införs kompetenstak som begränsar detta så slutar folk. Flexibilitet skapas genom fler ambulanssjuksköterskor och framförallt god och söker vård. Grattis ni patienter som bor där det satsas på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvård.
Intressant artikel, men tyvärr så tror jag att Region Jönköpings län bitit sig själva i svansen.
Det som gör att runt 10-15 specialistsjuksköterskor inom ambulansen lämnat Jönköpings län för att jobba i Kronoberg beror nog endast på Region Jönköpings läns personalpolitik samt vårdenhetschefen inom ambulansen Värnamo.
Tänk er att varje ”inskolad” och erfaren specialistsjuksköterska som lämnat Jönköpings län, slipper Kronoberg lägga ut en enda ”inskolnings” timma på och således sparar de ca 150-200 000/personal. Så använder man skattepengarna i Jönköpings län…….det är nästan så man undrar hur Vårdenhetschefen i Värnamo så sitta kvar…..skandal !
Instämmer