Nyheter

Allt överskott tillbaka till våra egna invånare!

Nyheter "Hur ska vårt överskott användas? Rädda en annan kommun eller ta hand om våra egna genom att hålla nere avgifterna, investera i vår befintliga organisation, ha beredskap inför kommande upphandlingar et cetera." Det menar företrädare för Empartiet.

"Hur ska vårt överskott användas? Rädda en annan kommun eller ta hand om våra egna genom att hålla nere avgifterna, investera i vår befintliga organisation, ha beredskap inför kommande upphandlingar et cetera." Det menar företrädare för Empartiet. Bilder: Såm/Pixabay

Tillsammans med Gnosjö. Gislaved och Värnamo startade Vaggeryds kommun 2018 avfallsförbundet Såm. Vi tog dessutom beslut om att genomföra systemet med FNI, fastighetsnära insamling, vilket innebär att avfall skall sorteras i anslutning till hushållen. FNI blir ett lagkrav från 1 januari 2027.
Vi tog rätt beslut i rätt tid vilket i dag ger oss en fördelaktig situation. Staten betalar ut ersättningar för FNI och eftersom vi har gjort vår läxa så går vi plus på det nya systemet. Vår situation är så god att andra kommuner nu vill gå med i Såm för att hinna med och ha råd att anpassa sig inför den nya lagen som träder i kraft 1 januari 2027. En anslutning av en ny kommun som inte har FNI innebär nya investeringar och taxehöjningar. Invånarna i våra kommuner har redan betalat en anpassning till FNI genom höjningar på avfallstaxorna.
Hur ska vårt överskott användas? Rädda en annan kommun eller ta hand om våra egna genom att hålla nere avgifterna, investera i vår befintliga organisation, ha beredskap inför kommande upphandlingar et cetera. Beräknat överskott för 2024 är 6-10 miljoner.
Om vi jämför renhållningsavgifterna mellan Såm och Hylte kommun så ser det ut så här för 2024:
Såm: 3 065 kronor per år för en villa. 2 kärl x 370 liter med FNI, fastighetsnära insamling.
Hylte: 4 746 kronor per år för en villa. 1 kärl x 140 liter utan FNI.
Om Hylte går med i Såm går de in på vår gemensamma avgift. Kostnaderna för anslutningen av Hylte kommun delas på alla invånare/abonnenter i Såm. Investeringsplanen för anslutningen av Hylte ligger i dag på 30 miljoner.
Empartiet vill:
  • tacka nej till Hylte kommuns förfrågan att gå med i Såm.
  • använda överskottet till att hålla nere avgifterna, investera i befintlig organisation och ha beredskap för nya upphandlingar.
Lennart Charlie Karlsson 
Vaggeryd kommunfullmäktige 
Klas Gustavsson 
Vaggeryds kommunfullmäktige 
Ledamot Såm
Taggar

Dela


1 reaktion på Allt överskott tillbaka till våra egna invånare!

Givetvis. Allt annat är otänkbart.

använda överskottet till att hålla nere avgifterna, investera i befintlig organisation och ha beredskap för nya upphandlingar.

Hylte ska stå för sina egna kostnader, kunde börjat när vi började!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *