Alla sjukhus behövs – lägg ned ansvarskommittén!
Nyheter I en debattartikel uppmanar Bengt Einarsson, tidigare länsordförande i SPF Jönköpings län, att lägga ned regeringens utredning Ansvarskommittén.


Bengt Einarsson, före detta länsordförande SPF, numera vice ordförande SPF Bor-Rydaholm och ledamot av kommunfullmäktige i Värnamo. Bild: Privat
Som tills nyligen länsordförande i SPF, i Jönköpings län, med 10 500 medlemmar i åldern 65+, framstår den samlade hälso- och sjukvården som alltmer grundläggande för välfärden inom äldreomsorgen . Detta blir särskilt väsentligt i perspektivet att befolkningsökningen i riket bland 80+-personer uppgår till cirka 30 procent i ett tre till fem-årsperspektiv.
En särskild utmaning för hälso- och sjukvården utgöres av vår osäkra omvärld och att initialt våra baltiska och finländska vänner med oändligt lång gräns mot Ryssland på flera hundra mil. Gotland utgör samtidigt med sitt läge mitt i Östersjön ett attraktivt mål för den aktiva diktaturen och kommunistlandet Sovjetstaten Rysslands anfallsflyg. Långt efter Murens fall var insikten begränsad om Ryssland som en kommunistdiktatur…? Den sortens flathet och medlöperi mot inhumanism och aggressivitet mot grannländer har givetvis varit en betydelsefull faktor när nuvarande diktatur i Sovjet-Ryssland bygger anfallsfästen mot EU och Skandinavien.
Föreställ dig att en svensk region beslutade att lägga ner akutsjukvård just när de första covidfallen rapporterades från italienska Alperna – trots varningar om en annalkande pandemi. Ingen hade ännu blivit sjuk i Sverige, så det var ju bara hypotetiskt att något kunde hända. Klokt och rimligt?
Nu står vi inför vad som kan kallas en säkerhetspolitisk covid. Varningarna är många och samstämmiga: alla militära underrättelsetjänster i Norden har samma budskap. Om det värsta sker – krig – kommer alla vårdplatser att behövas, och fler därtill.
I det läget har Region Västernorrland, med knapp majoritet, beslutat att lägga ner stora delar av Sollefteå lasarett. Man vill spara och beslutet innebär att 146 tjänster försvinner. Detta trots att Sollefteå kommun var villig att täcka halva besparingen och trots att kalkylen ifrågasatts.
I ett säkerhetsläge som detta är det kloka att pausa nedläggningen – särskilt eftersom Försvarsmakten planerar att växa i Sollefteå.
Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det redan i fredstid saknas 2 000 vårdplatser i Sverige. Endast tre regioner klarar kraven för att snabbt kunna växla upp kapaciteten vid behov. Det är utan att räkna med att Ryssland riktar attacker mot sjukhus. Försvarsmaktens egen sjukvård har rustats ned – vid millennieskiftet fanns 50 fältsjukhus, i dag bara två. Tre nya ska tillkomma före 2035. På 1980-talet kunde krigssjukvården i Kronoberg, inom fem dygn, mobilisera sju gånger fler vårdplatser än i fredstid.
Samtidigt med det uppenbara behovet av fler platser inom sjukvård och äldreomsorg verkar en utredning i Stockholm med uppdrag att slå samman all hälso- och sjukvård . Vi bör alltså få pejl på hur sådan storskalig organisatorisk ingenjörskonst i staten egentligen fallit ut. Spåren från liknande centraliseringar inom till exempel vägar och infrastruktur liksom polis med mera visar knappast på att högtidliga mål kunnat inhöstas efter något års förvirring om vad det verkliga syftet kanske var. Denna så kallade ansvarsutredning synes mest vara ideologisk från någon part. Spåren från hittillsvarande storutredningar i staten förskräcker således!
En utredning har alltså tillsatts för att undersöka möjligheterna att överföra huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården från regionerna till staten. Utredningen, Vårdansvarskommittén, ska lägga fram ett beslutsunderlag som kan möjliggöra ett helt eller delvis överförande av ansvaret till staten.
Riskerna i ett medborgarperspektiv med en enväldig generaldirektör som ersättning för 19 politiskt valda hälso- och sjukvårdsstyrelser i regionerna, vartill kommer cirka 190 kommunala socialnämnder – alla valda av medborgarna. Regioner som slagits ihop som Skåne inledde med nedläggning av kliniker och stora delar av sjukhus – typ Ängelholm. Den så kallade ansvarskommittén bör snarast befrias från sitt uppdrag, vilket lätt inses. Vi pensionärer behöver alla sjukhus – lika väl små närsjukhus som Ljungby som större som till exempel Ryhov i Jönköping. Att bli gammal innebär tyvärr större risk att drabbas av multisjukdomar.
Bengt Einarsson
Före detta länsordförande SPF, numera vice ordförande SPF Bor-Rydaholm och ledamot av kommunfullmäktige i Värnamo