Nyheter

Alin: Den slingrande magikern 

Nyheter David diskuterar kungskobran Houdinis flykt från sitt terrarium på Skansen.

David diskuterar kungskobran Houdinis flykt från sitt terrarium på Skansen. Bilder: Privat/Press

De senaste dagarna har magi och Houdini fått en ny innebörd.

Många förknippar magi och ”Houdini” med den legendariske utbrytarkungen Harry Houdini, vars signum låg i att han i motstånd till många av sina konkurrenter vägrade påstå att han hade några magiska krafter. Nu har hans ande fått nytt liv, i form av ett slingrande mysterium. 

Kungskobran Houdini, tidigare Sir Vääs, hade fått ett nytt hem på Skansenakvariet i Stockholm. Den verkade trivas med sitt liv, men som många av oss så vill vi gärna ut och pröva våra vingar ibland för att utvecklas och få nya perspektiv på livet. Den pågående energikrisen resulterade i att Skansen har köpt in nya lampor till ormens terrarium. På ett minst sagt remarkabelt sätt lyckades den två och en halv meter långa kobran att kravla sig upp i taket, tränga undan lamparmaturen (!) och bege sig ut på en egen upptäcktsfärd ovanför Skansenbesökarnas huvuden. 

Sekvensen är som tagen ur en skräckfilm, men bara tanken på att ha en av världens giftigaste ormar ovanför huvudet ger mig kalla kårar. Det får mig osökt att tänka på B-filmen ”Snakes on a plane” med Samuel L. Jackson i huvudrollen. En gangster får för sig att ha ihjäl ett vittne genom att släppa lös en låda fylld av världens giftigaste ormar på ett flygplan. I en av scenerna syns en stor pytonorm slingrandes ovanpå ett glastak. Mitt i en storm krackelerar glaset och den tunga bjässen släpps lös bland passagerarna. Den glufsar i sig en chihuahua till förrätt och en hel människa till huvudrätt innan den slut hamnar i Stilla Havet. 

Jag må älska djur, men en kungskobra på flykt ger en som sagt kalla kårar. Vi pratar om ett djur som kan bli upp till sex meter långt, vars gift kan döda en fullvuxen elefant. 

– It’s a kind of magic, sjöng Freddie Mercury och Queen. 

När Houdini såg armaturen måste ormen i min mening ha tänkt på en annan Queen-låt:

Tonight I’m gonna have myself a real good time
I feel alive
And the world I’ll turn it inside out, yeah
I’m floating around in ecstasy
So, (don’t stop me now)

(Don’t stop me now)
I’m having such a good time
I’m having a ball
(Don’t stop me now)
If you wanna have a good time
Just give me a call
(Don’t stop me now)
’Cause I’m having a good time
(Don’t stop me now)
Yes, I’m havin’ a good time
I don’t want to stop at all, yeah

….och sedan slingrade sig kobran ut ur terrariet.

Houdinis namn har återuppstått i en minst annorlunda variant.

Själv är jag glad över att befinna mig exakt 401,3 kilometer från den slingrande magikern.

Tack för mig

Taggar