Nyheter

Åkesson på blixtvisit i Värnamo: ”Alltid trevligt att vara här”

Nyheter Under eftermiddagen fick Värnamo oväntat besök när partiledaren Jimmie Åkesson (SD) glassade med väljare på Flanaden.

Jimmie Åkesson tar bild tillsammans med en IFK Värnamo-supporter.  [1/5]

Jimmie Åkesson trivs i Värnamo.   [2/5]

David intervjuar partiledaren.  [3/5]

Handelssamarbetet och den inre marknaden är styrkan med EU, menar Jimmie Åkesson.  [4/5]

Partiledaren gläds över de senaste opinionsmätningarna och öppnar för fortsatt Tidösamarbete.  [5/5]

Tanken var egentligen att partiledaren skulle besöka Markaryd i dag, men i sista stund gjordes en ändring i schemat.

– Besöket bokades under torsdagsnatten och allt administrativt arbete blev klart under fredagen. Det är verkligen en blixtvisit men kul att få hit honom igen. Sist han var här i samband med sin starka korvresa var det väldigt uppskattat, berättar Jan Cherek (SD) för tidningen.

Strax innan halv fyra-tiden på söndagseftermiddagen rullade den svarta Volvon innehållande partiledaren och hans stab in bakom SD-tältet på Flanande. Jimmie Åkesson klev ur bilen till rungande applåder.

– Det är alltid trevligt att vara i Värnamo, säger partiledaren när vi får en pratstund med honom.

Hur är känslan inför EU-valet?

– Nu börjar det bli lite valtemperatur, det har inte varit hittills och då har jag ändå varit ute och kampanjat i några veckor nu. Jag började i början av maj uppe i Umeå, det kändes så där för det var ingen valtemperatur direkt, men nu märker man när man är runt att folk förstår att det är val och nu börjar det bli kul.

Vad är den viktigaste frågan för dig inför EU-valet? 

– Det är gränsfrågor och migrationen som vi tycker är absolut viktigaste. När EU har fått mer och mer makt över migrationspolitiken så är det viktigt att vi fokuserar på den. Jag tycker att vi kan lägga en stor del av EU-budgeten på att bygga gränsbarriärer mellan Grekland och Turkiet.

Vad är styrkan med EU?

– Det är handelssamarbetet som är den stora styrkan och att vi har den inre marknaden. Det finns andra styrkor också, men det är väl det som gynnar Sverige mest.

Vad ser du för svagheter med EU?

– Det är ju dels att vi inte riktigt förmår att hålla den yttre gränsen, det är det ena och det gör ju också att då blir den inre fria rörligheten ett problem, därför att vi vet inte vad som tar sig in i unionen och sedan rör sig fritt i hela EU. Det är ett problem.

Ni gick starkt i den senaste opinionsmätningen. Hur känns det att vara största Tidöpartiet enligt mätningarna?

– Det känns ju rimligt någonstans att vi är det. Vi är ju det i normala fall också, men vi vet att vi har svårt att få våra väljare att gå till vallokalerna, framför allt i EU-valen. Nu har hela den här valrörelsen handlat om oss, på gott och ont. Det är klart att det kan få en mobiliserande effekt, vi hoppas på det.

Det är ett riksdagsval om två år. Hur ser du på fortsatt Tidösamarbete?

– Det fungerar väldigt bra tycker jag eftersom vi fördjupar samarbetet hela tiden, så mycket talar för att det är något som fortsätter. Vi har fyra partier som har den ambitionen. Sedan är det klart att det alltid är valresultatet som avgör, men ingen som är inblandad i Tidösamarbetet nu tycker att det fungerar dåligt.

Text: David Alin
Bilder: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


1 reaktion på Åkesson på blixtvisit i Värnamo: ”Alltid trevligt att vara här”

Till redaktionen :
På de åtta första artiklarna är Jimmy Åkesson med i tre av dem.
Politisk styrning till läsarna?
Redaktionen svarar: Det är rena slumpen. Det jämnar säkert ut sig. Vi tar ingen politisk ställning. Under ”om oss” står bland annat detta:
Alla människor är lika mycket värda oavsett religion, sexuell läggning eller vilket land man kommer från. Att motverka främlingsfientlighet är också en viktig beståndsdel i vår journalistik.
Nyhetsmässigt arbetar vi framför allt för lokal journalistik. Det är inte tillåtet för annan media att länka till oss utan vårt medgivande.

Kommentarsfunktionen är stängd