Agerar för att Sommarlovskortet ska gälla även på Närtrafiken
Nyheter Efter Värnamo.Nu:s artikel i tisdags om att Sommarlovskortet inte gäller på Närtrafiken och att ungdomar boende i Ohs och Gällaryd drabbas av detta agerar nu politiker för att detta ska ändras.
Ungdomar i Ohs och Gällaryd som fått Sommarlovskortet kan inte utnyttja detta, eftersom buss 271 är indragen under sommaren.
Socialdemokraterna i Värnamo kommun kräver att ungdomarnas Sommarlovskortet även ska gälla Närtrafiken.
Därför kräver partiet nu att kommunfullmäktiges ordförande i Värnamo agerar och tar kontakt med JLT och Närtrafiken.
– Sommarlovskortet (avgiftsfria resor för unga årskurs 6 till och med andra året i gymnasiet) skall gälla även för ungdomarna inom närtrafikens område, skriver partiet i en skrivelse till kommunstyrelsen.
På tisdagen skrev Värnamo.Nu om boende i Gällaryd som känner sig diskriminerade, eftersom ungdomar där numera hänvisa.
JLT delade ut Sommarlovskortet till alla ungdomar i Ohs och Gällaryd. Sedan ställdes turen på linje 271 in och ungdomarna hänvisas till Närtrafiken. Där inte Sommarlovskortet gäller.
I skrivelse till Kommunstyrelse skriver partiet bland annat.
– Självklart skall inte unga diskrimineras. Värnamo Kommunstyrelses ordförande uppmanas att genast kontakta ansvariga för kollektivtrafiken inkl närtrafiken angående att Sommarlovskortet (avgiftsfria resor för unga årskurs 6 till och med andra året i gymnasiet) skall gälla även för ungdomarna inom närtrafikens område.
Personerna bakom skrivelsen konstaterar också att det bor en ganska stor andel av länets invånare bor utanför de stora stråken, där de olika busslinjerna går.
Närtrafiken är också en samhällsbetald resa och syftet skall vara att på ett enkelt sätt göra det möjligt för alla dem som bor utanför linjen, i mindre orter eller på landsbygd att kunna använda sig av kollektivtrafiken. Detta är en attraktivitets och tillgänglighetsfråga. Tyvärr har nuvarande regelverk satt käppar i hjulet.
En översyn av regelverk och ökade möjligheter för fler att kunna nyttja kollektivtrafik har blivit en långvarig diskussion. En stor brist i närtrafiken har uppdagats nu i samband med att sommarlovskortet (avgiftsfria resor för elever i årskurs 6 till och med andra året i gymnasiet) för första gången är beslutat och genomförs 2018. Självklart skall detta kort vara lika tillgängligt för de ungdomar som bor inom närtrafikens område som de ungdomar vilka bor inom regionens övriga trafikområdet.
I skrivelsen står det också: ”Närtrafiken är också en samhällsbetald resa och syftet skall vara att på ett enkelt sätt göra det möjligt för alla dem som bor utanför linjen, i mindre orter eller på landsbygd att kunna använda sig av kollektivtrafiken. Detta är en attraktivitets och tillgänglighetsfråga. Tyvärr har nuvarande regelverk satt käppar i hjulet. En översyn av regelverk och ökade möjligheter för fler att kunna nyttja kollektivtrafik har blivit en långvarig diskussion. En stor brist i närtrafiken har uppdagats nu i samband med att sommarlovskortet (avgiftsfria resor för elever i årskurs 6 till och med andra året i gymnasiet) för första gången är beslutat och genomförs 2018. Självklart skall detta kort vara lika tillgängligt för de ungdomar som bor inom närtrafikens område som de ungdomar vilka bor inom regionens övriga trafikområdet”. Skrivelsen har skrivit under av Socialdemokraterna Ulla Gradeen, Azra Muranovic och Gun-Britt Klingberg