Nyheter

783 är arbetssökande

Nyheter Samtliga kommuner i Jönköpings län såg en ökande arbetslöshet i juni. Så även i Värnamo kommun, även om ökningen var mindre än i andra kommuner i länet.

Under juni månad rapporterade Värnamo kommun en total arbetslöshet på 4,4 procent. Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+0,2 procentenheter). Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 783 av 17 795 invånare i åldern 16 till 65 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (32 fler än i juni i fjol).

Det är nionde månaden i följd som arbetslösheten i Värnamo är högre än den var under samma tidpunkt året innan.

Värnamo är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Vi ser i själva verket just nu en uppgång i samtliga kommuner. Störst är ökningen i Tranås, där arbetslösheten stiger med 1,8 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Värnamo alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (4,4 procent i kommunen, jämfört med 5,7 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,5 procent), medan Sävsjö har den högsta (8,4 procent). För att Värnamo skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 160 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet steg arbetslösheten i juni jämfört med året innan (+0,4 procentenheter) och ligger nu på 6,6 procent. 200 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,7 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,1 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,8 procent i Värnamo under juni månad, motsvarande 505 av 4 676 personer. Det är 0,4 procentenheter fler än vid samma tidpunkt i fjol (+27 om man räknar personer).

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,4 procentenheter i Värnamo.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela