Nyheter

31,5 miljoner som medfinansiering

31,5 miljoner som medfinansiering

Nyheter – En fullskalig höghastighetsstation utanför Värnamo centrum och med möjlighet till tågbyte för resenärer på kust- till kustbanan.

– En medfinansiering på 31,5 miljoner kronor och förskottering av projektmedel på 33,5 miljoner kronor.

Det är huvuddragen i det bud som Sverigeförhandlingen lämnade till Värnamo kommun under måndagseftermiddagen.

Stationsläget har varit en av frågorna som diskuterats när Värnamo har tagit fram underlaget för nyttoberäkningarna. Det Sverigeförhandlingen nu säger är att de vill ha en järnvägsstation längs den nya dubbelspåriga höghastighetsjärnvägen, alltså inte en station i centrum. Ett viktigt argument för det är att det ska vara smidigt för passagerare att byta mellan Kust- till kustbanan och höghastighetsbanan.

– Det är mycket positivt att Sverigeförhandlingen vill ha en fullskalig höghastighetsstation i Värnamo, säger kommunchefen Ulf Svensson till kommunens hemsida.

I utgångsbudet vill Sverigeförhandlingen att Värnamo kommun bidrar med 31,5 miljoner kronor i medfinansiering, pengar som kommunen alltså inte får tillbaka. När det är aktuellt att betala är ännu oklart. Dessutom vill man att kommunen förskotterar 33,5 miljoner kronor. De pengarna får kommunen tillbaka när kommunen fullgjort uppdraget att själva eller gemensamt med andra senast 2035 bygga 1 770 nya bostäder.

– Det som händer nu är att vi träffar Sverigeförhandlingen för en första förhandling redan under februari månad. Det vi fått i dag är ett utgångsbud, nu ska vi förhandla så att det blir bästa möjliga nytta för kommunen, säger Ulf Svensson.

Värnamo kommun kommer också att föra samtal med Tranås, Jönköping och Hässleholm som är de tre övriga kommunerna i södra Sverige som i dag fått ett bud från Sverigeförhandlingen.

Kommunen bjuder in till informationsmöten för allmänheten onsdag 3 februari och onsdag 10 februari.

Taggar

Dela