Nyheter

3 fingrar – minnesvärt för Karin Malmsten

Nyheter Efter besök på biblioteksfilialerna under januari, avslutade journalisten Karin Malmsten sin föreläsning, Minnen och möten - 41 år med Sveriges Radio, med besök i Bors bibliotek.

Karin Malmsten hälsas välkommen.  [1/4]

Karin Malmstens tre fingrar förevigade på jubileumsbetongtavlan i Värnamo Skatepark  [2/4]

Karin Malmsten i kulturförvaltningens satsning på filialbilblioteken.  [3/4]

Två händer och Karins tre fingrar  [4/4]

Publiken fick göra en resa från såväl radions begynnelse till Karins liv i radions tjänst. Vi fick veta att Karin kommer från Gnosjö och startade sin radiokarriär 1977 i regionalradion i Småland med säte i Växjö. 1978 började hon som reporter i lokalradion i Jönköping. 1979 blev hon lokalredaktör i Värnamo.

Hon berättade vidare att hon i sin verksamhet varit reporter, producent (för bland annat Karlavagnen), programledare, musikproducent och publikredaktör. Som producent för SR:s radiogudstjänster berättade hon många minnen i detta program radiogudstjänsterna, som är ett av SR:s äldsta program.

• Lill-Babs och Hasse Tellemar…
Via Karins mångsidighet fick vi följa hennes reportage i såväl Sverige som i utlandet. Med inlevelse fick vi höra om hennes möten med bland andra Ronnie Peterson på Anderstorpsbanan, Lill-Babs och Hasse Tellemars besök på redaktionen i Värnamo där för övrigt även Anna Lindh fick låna toaletten och då Karin även passade på att få en intervju. Vidare fick vi höra om hennes reportage från Kosovo där klädseln bestod av skyddsväst.

Gudstjänsterna sände hon från såväl stora katedraler till små bykyrkor. Och naturligtvis fanns hon på plats vid Påvens besök i Lund 2016.

• I Elvis födelsestad
Ingående fick vi höra om hennes besök i Elvis Presleys födelsestad dit Karin Malmsten och Calle Wisborg tog sig för att göra en resa från Tupelo till Memphis. På SR:s hemsida går det att följa dem i fem underhållande avsnitt i podden: Resa i Elvis Presleys fotspår. Värt ett lyssningsbesök!

• Karins tre fingrar…
Avslutningsvis denna innehållsrika och underhållande kväll fick vi höra historien om invigningen av Värnamo Skatepark där Karin blev förevigad, det vill säga hennes fingrar! Karin var sent ute och med sin radioutrustning kom hon i sista minuten till evenemanget där ansvariga för Skateparken hade börjat invigningen. Karins entré bestod av ett fall där hon i all hast fick tag i närmaste föremål för att inte fullfölja fallet. Det hon fick tag i var en betongtavla med händer avgjutna från de tre ansvariga för Skateparken. Så då råkade Karins tre fingrar hamna på avgjutningen och är fortfarande kvar där, sparade till eftervärlden!

En nöjd Borpublik fick denna kväll njuta av en trevlig föreställning i ord och bild med verklighetsupplevelser där flera händelser delvis gick att känna igen. Och så trevligt att kommunen satsar på även oss utanför Värnamo centralort.

Jörgen Lindelöf

Fotnot

Kulturförvaltningen i Värnamo har satsat på olika evenemang i kommunens biblioteksfilialer  i Bredaryd, Forsheda, Rydaholm och Bor. Bor besöktes hösten 2019 av trubaduren Elin Swenson.

Taggar

Dela