Nyheter

24-månadersregel träder i kraft: ”Ha koll på vad som gäller”

Nyheter I oktober 2024 införs en betydelsefull förändring i arbetslivet för dig som arbetar som bemanningskonsult. Nu måste företag som använder sig av inhyrd personal samt du som jobbar som uthyrd konsult ha koll på vad som gäller.

– Även om ansvaret ligger på den inhyrande kunden så rekommenderar jag ändå den inhyrda medarbetaren att ha koll på regeln och att ta upp diskussionen med företaget som hyr in och med sin arbetsgivare så att man kan få till en diskussion om du inte har hört något när de 24 månaderna har passerat, säger Jimmy Lehtomäki på Aktiv Bemanning i Värnamo. Bild: David Alin

Den 1 oktober 2022 infördes en ny regel i uthyrningslagen. Den innebär att den som hyrts in från ett bemanningsföretag i mer än 24 månader ska erbjudas en tillsvidareanställning i kundföretaget, alternativt erhålla två månadslöner i kompensation från kundföretaget som hyrt in arbetstagaren.

Regeln är en del av överenskommelsen om ett nytt huvudavtal som Svenskt Näringsliv, LO och PTK har tecknat och bestämmelsen kan tidigast komma att tillämpas den 1 oktober 2024, då regeln först då varit i bruk i två år.

För att bringa klarhet i vad som gäller för dig som är bemanningskonsult och företag som hyr in personal har vi tagit kontakt med Jimmy Lehtomäki på Aktiv Bemanning i Värnamo.

När börjar 24-månadersregeln att gälla och för vem?

– Tiden började räknas den 1 oktober 2022 och nu närmar vi oss 24 månader, vilket gör att det är mindre än en månad innan regeln kan träda i kraft för första gången. Detta är bara första datumet när regeln kan tillämpas och perioden på 24 månader kommer att räknas inom en period på 36 månader framåt. Regeln kommer alltså även att gälla personer som har haft andra uppdrag mellan, men återkommit till samma inhyrande kund.

Vem håller koll på hur länge varje person blivit inhyrd?

– Varje inhyrande företag ansvarar för att hålla koll på tiden de hyrt in respektive arbetare. Även om ansvaret ligger på den inhyrande kunden så rekommenderar jag ändå den inhyrda medarbetaren att ha koll på regeln och att ta upp diskussionen med företaget som hyr in och med sin arbetsgivare så att man kan få till en diskussion om du inte har hört något när de 24 månaderna har passerat.

Hur påverkar till exempel semester och sjukdom tidsberäkningen?

– Normal frånvaro som till exempel semester, sjukdom med mera påverkar inte beräkningen så länge frånvaron inte överstiger en sammanhängande period på fem veckor. Detta innebär att om det inte har varit några andra avbrott som till exempel ett annat uppdrag mitt i perioden och bara normal frånvaro så räknas det som 24 månader den 1 oktober.

När ska det inhyrande företaget erbjuda en tillsvidareanställning?

– Om gränsen på 24 månader har passerats inom en 36 månaders period så har det inhyrande företaget en månad på sig att ge ett erbjudande om anställning. Sedan är det ju bra om företaget tar en diskussion med personen det gäller redan innan 24 månader för att veta om personen är intresserad och om de tror att de kommer tacka ja till erbjudandet. Detta ger ju också medarbetaren lite mer betänketid på hur de ska göra.

Vad händer om kundföretaget inte vill anställa utan fortsätta och hyra in personen efter 24 månader?

– Det är fullt möjligt för ett inhyrande företag att fortsätta att hyra in en inhyrd medarbetare efter att 24 månaders inhyrning, men då ska den inhyrda medarbetaren få en ersättning av det inhyrande företaget på två månadslöner.

Kan den inhyrda medarbetaren tacka nej till anställningserbjudandet?

– Det inhyrande kundföretaget är skyldiga att erbjuda en anställning men det är upp till den inhyrda medarbetaren om de vill tacka ja eller nej. Kundföretaget har uppfyllt sin skyldighet och behöver inte betala några månadslöner och medarbetaren fortsätter som anställd på bemanningsföretaget likt tidigare.

Vad händer om den inhyrda medarbetaren tackar ja till anställningen?

– Om den inhyrda medarbetaren tackar ja till anställningserbjudandet så byter de arbetsgivare från bemanningsföretaget och arbetar därefter hos kundföretaget. En dialog sker naturligtvis mellan kund, bemanningsföretag och personen det gäller men övergången gäller från datumet på anställningsavtalet.

Taggar

Dela


6 reaktioner på 24-månadersregel träder i kraft: ”Ha koll på vad som gäller”

Detta drabbar bara arbetaren. Kundföretagen vill inte anställa och tar in nya inhyrda. Och även om du är fast anställd på bemanningsföretag så säger även de upp arbetaren för att slippa fixa nytt arbete eller stå med anställda som de inte kan få plats till.

Ja detta gynnar inte dem som jobbar på bemanningsföretag och dessutom tror jag
det leder till ännu svårare att få arbete för många som söker och arbetslösheten höjs troligtvis än mer.

Sicket skämt detta kallar jag för slaverihandel. Vem har kommit på detta? Herregud. Företag är ju inte födda i går likasom kommunen när lasning närmar sig åker de ut. Företag och kommun plockar in nya så har det varit länge i kommunen gällande vård och omsorg. Företag vill inte ha fast personal, dalar och toppar.

På företaget jag var uthyrd till varslade de oss så fort som möjligt. De sa upp dem som var där de två åren, så det är många av oss som fick gå, företaget kringgår lagen, de som inte har kommit upp 24 månadersregeln fick vara kvar. Några få fick anställning men det var inte många. Detta företag vill bara ha inhyrt folk. Har varit där i över två år och det känns fel att man ska få gå hem. Så denna regel fungerar inte alls, så nu är jag arbetslös.

Samma här. Jag och många med mig kommer att bli avbokade senast 1 oktober. Medel och motmedel brukar det väl kallas. Denna lag är idiotisk med idiotiska luckor. Den gör det ännu mer osäkert att arbeta som konsult och inte tvärtom. Jag menar, vad trodde de, att företagen bara skulle foga sig?

Lämna ett svar