Nyheter

23-årig kamp verkar vunnen

23-årig kamp verkar vunnen

Nyheter En av dem som gläds allra mest med dagens besked kring höghastighetsbanen är han som ibland kallas ”Herr Höghastighetsbanan”, – En del säger visst så och jag blev riktigt rörd i dag, säger mannen ifråga.

Det handlar alltså om Gunnar Sibbmark, 70 om en dryg månad, tidigare Moderat kommunalråd i Värnamo kommun, och den som mest av alla drivit frågan om den så kallade Europakorridoren, snabbtågsförbindelse ut mot Europa.

Det var på förmiddagen som sträckningen söderut från Jönköping presenterades som regeringens alternativ och inte oväntat blev det det västligaste alternativet: ned mot Värnamo, Ljungby och fortsatt söderut. Alternativet Jönköping-Växjö fick därmed inte gehör.

– Jag såg direktsändningen via datorn, säger Gunnar som satt hemma intill sjön Furen utanför Horda i just Värnamo kommun.

Numera är han pensionär men har ett starkt kyrkopolitiskt engagemang.
– Och sedan är jag ordförande i Furens Fiskevårdsförening. Det är viktigt det också, säger han som en kontrast till alla miljarder man pratar om i samband med höghastighetsjärnvägen.

Han säger att han var ganska övertyg om att man skulle välja den västligare dragningen och han tror att banan kommer att vara klar omkring år 2030.

– Det blir den billigaste och snabbaste vägen, konstaterar han.

23 år sedan
Det var 1993 som Gunnar Sibbmark började arbeta för den så kallade Europakorridoren där han haft en rad olika uppdrag som ordförande och vd.

– För Värnamo kommun kommer den att bli oerhört värdefullt. Jag tror mycket väl att den kan generera en stor befolkningsökning som att det bor 50 000 i kommunen år 2050.

I dagsläget har kommunen drygt 33 000 invånare.

Taggar

Dela