Nyheter

20 miljoner för att stärka äldreomsorgen

20 miljoner för att stärka äldreomsorgen

Nyheter I veckan presenterade regeringen och samarbetspartierna en stor satsning på att stärka välfärden. Utöver 10 miljarder i generella tillskott avsätts 5,7 miljarder kronor på att stärka äldreomsorgen. Enligt preliminära beräkningar innebär detta drygt 20 miljoner kronor plus 23,5 miljoner kronor i generella tillskott för Värnamo kommun.

Coronapandemin har visat på behoven att öka takten i arbetet med att stärka den svenska äldreomsorgen. Med anledning av det presenterade regeringen och samarbetspartierna i går en satsning på 5,7 miljarder kronor för att stärka äldreomsorgen. Av dessa är 4 miljarder kronor ett permanent resurstillskott till kommunerna och 1,7 miljarder en förstärkning på äldreomsorgslyftet som ger ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid.

– För oss socialdemokrater kommer välfärden alltid först, och den här satsningen på äldreomsorgen behövs verkligen. De som arbetar inom äldreomsorgen behöver få bättre förutsättningar för sitt viktiga arbete att ge Sveriges äldre en trygg äldreomsorg. Här är både förutsättningar att utbilda sig på arbetstid, trygga arbetsvillkor och fler kollegor viktiga pusselbitar, säger Carina Ödebrink, riksdagsledamot från Jönköpings län.

För Värnamo kommun innebär den här satsningen drygt 20 miljoner i tillskott till äldreomsorgen. Till det kommer ytterligare cirka 23,5 miljoner av de 10 generella välfärdsmiljarder som också presenterades i går. Med tidigare aviserade tillskott handlar det totalt om drygt 79 miljoner kronor till Värnamo kommun.

– Det här är en otroligt viktig satsning för att stärka upp äldreomsorgen, särskilt i en tid då konsekvenserna blir stora när verksamhetsområdet väl drabbas. Jag förutsätter att kommunen använder pengarna där de är tänkta att användas så som förstärkning av personalens villkor och kvalitetsutveckling för de brukare vi är här för. Men den här satsningen visar också att det spelar roll för kommuner och regionernas förutsättningar vilket parti som sitter i regeringen, säger Azra Muranovic, oppositionsråd i Värnamo kommun.

Fakta: Tillskott till Värnamo kommun (preliminära beräkningar)

Ökning av generella statsbidraget                   23 453 911 kronor
Äldreomsorgslyftet                                              6 152 569 kronor
Äldreomsorgssatsning                                      14 208 848 kronor
Tidigare aviserat generella statsbidrag           29 317 389 kronor
Tidigare aviserat äldreomsorgslyftet                 6 130 854 kronor

Källa: Pressmeddelande från (S)

 

Taggar

Dela