Nyheter

16-timmarskurs och tillstånd krävs för raketskjutning

Nyheter Den nya lagen om raketer träder nu i kraft.

Arkivfoto

Vid 1 juni 2019 ändrades reglerna för fyrverkeriet och nu behöver man ha ett tillstånd från kommunen där fyrverkerierna ska skjutas upp samt ha gått en kurs hos MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Det gäller de fyrverkerier som skjuts upp med hjälp av styrpinne och övriga fyrverkerier berörs inte.

– Styrpinneraketer finns inte att beställa hos våra återförsäljare, så jag behöver inte tänka på nya regeln som införts. Här finns det man som privatperson, utan tillstånd, får använda, säger  raketförsäljare Jörgen Johansson på El-Agenten i Skillingaryd.

I vissa fall behövs även tillstånd av polismyndigheten när man ska använda brandfarliga och explosiva varor. Utbildningen som krävs, kallas B- eller C-utbildning och ska vara godkänd av MSB. Efter fullgjord kurs, som är på 16 lektionstimmar, skickar utbildningsamordnaren en kopia av intyget till MSB för registrering.

För övrigt kan man läsa ytterligare information om fyrverkerihantering på MSB;s hemsida;

Var alltid nykter, tänk på åldersgränsen som är 18 år, förbered fyrverkerierna i god tid, tänd ingen pjäs i handen, luta dig aldrig över en fyrverkeripjäs, kontrollera fyrverkerierna i förväg då de ska vara CE-märkta, vänta 20 minuter med att gå fram till en pjäs som inte fungerar och läs bruksanvisning samt visa hänsyn – både till djur och människor som kan bli skrämda av fyrverkerier.

Fotnot; Varje år skjuter svenskarna upp fyrverkerier för ett värde av 200 miljoner kronor. Om man skjuter upp styrpinneraketer, som nu är förbjuda om man inte har tillståndet, kan det bli böter. Man kan lämna tillbaka styrpinneraketer som blivit över från föregående år till den affär man köpt fyrverkeriet.

Taggar

Dela