Nyheter

109 nyanlända till länet nästa år – 15 till Värnamo

Nyheter Länsstyrelsen har beslutat fördelning av mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning i våra kommuner… 

Totalt har regeringen beslutat att 2 800 nyanlända ska omfattas av anvisning till landets kommuner under nästkommande år. I förordningen om fördelningen framgår det vidare att 109 nyanlända ska anvisas till länet 2024. 

Varje kommun är skyldig enligt lagen om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Vid fördelning tas hänsyn till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen. Syftet med bosättningslagen är en jämnare fördelning mellan kommuner och län samt att bättre främja etablering av nyanlända på arbetsmarknaden. Länstalet omfattar enbart nyanlända personer som anvisas enligt bosättningslagen. Därutöver kommer även nyanlända personer med uppehållstillstånd som på egen hand ordnat bostad i kommunen samt direktinresta anhöriga till nyanlända personer att bosätta sig i kommunen på egen hand, genom så kallad självbosättning. 

Totalt är det 109 som anländer till länet 2024. Fördelning enligt nedan: 

Aneby 2, Eksjö 1, Gislaved 0, Gnosjö 4, Habo 9, Jönköping 57, Mullsjö 4, Nässjö 1, Sävsjö 0, Tranås 3, Vaggeryd 6, Vetlanda 7 och Värnamo 15. 

Taggar

Dela