Nyheter

100 år i simningens tjänst

Nyheter I 50 år har Jörgen ”WAIS” Carlsson och Ingrid Carlsson satt simningen på kartan. Nu firar paret 180-årsjubileum.

Gifta i 71 år och 100 års arbete i simningens tjänst. Nu firar Ingrid Carlsson och Jörgen "WAIS" Carlsson 180-årsjubileum. Bild: David Alin

Jörgen ”WAIS” Carlsson föddes den 5 juni 1934 och växte upp i Växjö. Som ungdom intresserade han sig för musiken. Han spelade kontrabas i en dansorkester, spelade trumpet i skolan och var aktiv i musikkåren på regementet I11 i Växjö under militärtjänstgöringen.

– När jag spelade fanns det tolv orkestrar i Växjö. Du spelade dansmusik i Alvesta fram till klockan 12 på nätterna, sedan skulle du åka hem. Du hade ingen bil på den tiden och det var inte helt ovanligt med cykelturer på flera mil i samband med spelningar, säger han.

Och det var just musiken som förde ”WAIS” samman med sin hustru Ingrid.

– I Åryd var det ett SSU-möte. I november hade vi en soaré på dansbanan där. Ingrid sjöng och jag spelade i orkestern och där sade det klick. Nu har vi varit gifta i 71 år, berättar han.

Men det var inte bara musiken som gav Jörgen energi i livet. När han växte upp i Växjö fastnade han tidigt för idrott. Han engagerade sig i Växjö allmänna idrotts sällskap, förkortat Wäxjö AIS. Genom sitt engagemang i idrottsföreningen fick han en träningsoverall med sitt namn på. Overallen kom att få en särskild betydelse för Jörgen och Ingrid när paret genom hans arbete på järnvägen hamnade i Värnamo sommaren 1955.

– När vi kom hit spenderade vi mycket tid vid Prostsjön. Där träffade jag bland annat Lars-Olof Nyrell som var en del av Värnamo Simsällskap. Simsällskapets styrelse bedrev en simskola i Prostsjön varje år på den tiden och vi fick en tanke om att utöka verksamheten med tävlingar. Då var det som så att Lars-Olof skulle läsa till gymnastiklärare i Stockholm under två års tid, men han gjorde som så att han satt och studerade på distans från Värnamo och kunde fortfarande vara en del av verksamheten, säger WAIS.

Så blev paret Carlsson en del av Värnamo Simsällskap och Jörgen Carlsson blev ”WAIS” med hela Värnamo.

– Jag hade jämt och ständigt på mig overallen när jag var vid Prostsjön, så folk började kalla mig WAIS och det har hängt kvar, berättar han.

Värnamo Simsällskap bildades 1932. I början var syftet att erbjuda simskola för barn i Prostsjön, men över tid utvecklades verksamheten. Men det var i samband med Värnamo simhalls öppning 1960 som verksamheten tog fart.

– På 60-talet exploderade det med simhallar. I Anderstorp fanns en tolvmeters-bassäng och en på åtta meter i Vetlanda. Den första 25-metersbassängen fick vi i Värnamo. Den andra som byggdes var i Markaryd. Det var nämligen så att jag satt i Smålands Simförbund också, så jag var ute och representerade simförbundet i regionen under tiden som Småland begåvades med simhallar. Man hade ett ansvar och ville att det skulle finnas, säger han.

Och en idé som WAIS fick med sig hem från en resa kom att förändra Värnamo Simsällskaps verksamhet.

– Jag var på ett möte i Kalmar. Där var det en man från Helsingborg som träffade simförbundet. Han berättade att de har ett poängsystem: ställer du upp för simningen så får du 100 poäng, och ställer du upp och jobbar så får du också 100 poäng. Hjärtat slog baklänges när jag hörde detta. Jag höll på med pappersinsamlingen då och då beslutade vi att införa poängsystemet till simsällskapet. ”Du, WAIS. Vi har inga ungar som simmar, men vi hjälper gärna till”, var det en som sa. ”Det var väl trevligt”, sa jag. Sedan åkte vi på en resa till Danmark. När jag kom hem fick jag tag i dig, säger WAIS och tittar på Bengt Jonsson.

– Problemet med alla föreningar var att få folk att jobba. Därför infördes poängsystemet. Det var uppbyggt som så att om du exempelvis hjälper till med en pappersinsamling så får du 100 poäng. De poängen kunde du använda till barnens träningsavgifter eller hade man inga barn så samlades poängen ihop och så gjordes en resa en gång om året. Då kunde du betala resan med poängen och ta med dig din partner. Det här gjorde att det var jättemånga som ville ställa upp och arbeta, säger Bengt Jonsson.

– Det är min största bedrift som jag har tagit med mig på vägen. Jag har hållit på med en massa annat också, men det var min bästa tanke, säger WAIS.

En annan framgångstanke var satsningen på försäljningen av Bingolotter.

– När programmet växte blev Värnamo Hockey utsedda att bli lokal distributör. Då var WAIS med på ett möte med hockeyklubben och du kände direkt att ”det här var ingen dum idé”. Du ordnade försäljningsställen såsom bensinstationer som sålde lotterna åt oss, för du ville inte att ungdomarna skulle vara ute och sälja dem. Då kostade lotterna 20 kronor styck, vi hade 14 försäljningsställen och sålde ungefär 2 000 lotter i veckan. Hade du inte varit med på det där mötet så hade det aldrig blivit av, säger Bengt Jonsson.

– När jag var ordförande i klubben mellan 1991 till 2000 hade vi 500-600 som tränade i klubben. Det kunde vi tack vare att vi hade en god inkomst så att vi kunde betala hyror med mera. Hade inte WAIS kommit på den här idén så hade det varit rätt knapert. Du fick även idén att klubben skulle ta över driften av kafeterian i Värnamo simhall och på Finnvedsvallen. Den tidigare entreprenören ville inte längre fortsätta och då säger WAIS så här: ”den tar vi över”. Vi tog över den och fortsatte driva den vidare. Snacka om en entreprenör. Sedan hade vi även julgransförsäljning under många år, så det har varit mycket att stå i, säger WAIS.

– I och med alla de här idéerna hade en klubben en stark ekonomi och det fanns en väldig driftkraft i klubben: vi hade många simmare, vi hade många duktiga simmare, hade många olika klasser och kunde vara med och arrangera många tävlingar, säger Bengt Jonsson.

En sak som ligger WAIS varmt om hjärtat är utbytesarbetet med en tyskt simsällskap.

– Läkaren Erik List hade kontakter i Tyskland. Han ordnade så att våra ungdomar fick åka till Hamburg och träna med deras ungdomar. Sedan fick tyskarna komma till Värnamo och och träna hos oss. Vi hade även ett utbyte med Berlin. Det var ett fint initiativ och ungarna fick kamrater. Jag har sex killar som ringer till mig ibland och hälsar på sina kompisar nere i Tyskland. Min son har en kamrat därnere. Det är så roligt, säger WAIS.

Förutom att ungdomar fick chansen att knyta nya vänskapsband fick även skolresultaten en skjuts i rätt riktning.

– Det var en rektor som berättade att simmarna höjde kunskapen inom tyska. De läste mer tyska eftersom de såg att de hade nytta av det, säger WAIS.

– De som tränar simning är väldigt disciplinerade. De har träningsschema upp till fem dagar i veckan och det gör att de blir väldigt noga med sina läxor. Man gjorde dem så fort man kom hem och plikttroget och det är något de har haft nytta av. Generellt så har simmare bättre studieresultat. Dessutom får de starka hjärtan och lungor som gör att kapaciteten ökar, säger Bengt Jonsson.

– Jag har tittat på hur det har gått för ungdomarna som gått igenom VSS verksamhet. Antingen är de företagare eller så är de anställda på ett företag. Det visar att det fanns en disciplin i att ha något att göra, menar WAIS.

Värnamo Simsällskaps uppgång, introduktionen av hjärt- och lungräddning för Värnamoborna och en del i simningens utbredning på lokal, regional och nationell nivå. Paret Carlsson har haft stor betydelse för simningen. För sitt arbete har Jörgen och Ingrid belönats med Guldmärket, den högsta utmärkelsen som tilldelas till personer verksamma inom svensk simidrott.

– Den guldmedaljen gödslas inte ut. Sista gången den delades ut innan vi fick den hade det gått sju år, säger WAIS.

– Det var så stort. Jag kommer ihåg att när Hans Chrunak var svensk förbundskapten så träffade jag honom vid ett tillfälle. Jag nämnde att jag var från Värnamo. ”Det är där paret WAIS är i från, va? Ni är en bra klubb och tänk vilket arbete de har lagt ner”, svarade han. Ni är ökända i landet och det är det som är så roligt. Ni har sett till så att Värnamo Simsällskap har startat upp sin verksamhet och är de som dem är i dag. Ni har varit med och startat upp tävlingar och sett till att pengar kommer in i föreningen, ni har sett till så att människor har lärt sig hur man undviker en drunkning. Det är nästan Nobelprisklass på det, det är fantastiskt, säger Bengt Jonsson.

Men paret har inte bara en fantastisk simkarriär att titta tillbaka på. 2024 fyller båda 90 år. Jörgen fyller år i dag, den 5 juni, och den 20 september är det Ingrids tur.

– Det är fantastiskt att få vara med en sådan här sak. Sedan gör ju minnena otrolig mycket. Jag spelar musiken här hemma som jag spelade när jag var 15 år och stod på dansbanan i Rydaholm. Det är riktigt roligt, säger WAIS.

Taggar

Dela


3 reaktioner på 100 år i simningens tjänst

Hoppas att alla i kommunledningen och fullmäktige läser denna artikel!
Ledare och människor med ett stort hjärta och enormt kreativa bör belönas och är ett föredöme för nysatsning på simhall och simkunnighet!

Grattis ”WAIS” på födelsedagen.
Tack för ert långvariga energi i livet, det är många unga och gamla som ni hjälpt till att få ett bra liv.
Det är ofta de som jobbar i det tysta som gör det bästa jobbet.
Lite tidigt men grattis till dig också Ingrid på 90-årsdagen.

Kommentarsfunktionen är stängd