Regionen

Succé för höstens vaccinationskampanj

Regionen Höstens kampanj för vaccination mot influensa, covid-19 och pneumokocker kan nu börja sammanfattas och resultatet är mycket positivt. – Vårdcentralerna och kommunerna har gjort ett fantastiskt arbete. Mer än 75 000 personer har vaccinerats under bara några veckors tid, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Region Jönköpings höstkampanj för vaccination mot influensa, covid-19 och pneumokocker blev väldigt framgångsrik. Bild: Arkivbild

Hela 74 procent av personer över 65 år vaccinerade sig mot influensa och för covid-19 är siffran ännu högre, 76 procent. Det placerar Region Jönköpings län bland de allra bästa regionerna i Sverige och mycket nära WHO:s mål på 75 procent influensavaccinerade över 65 år. Bland personer över 80 år är siffrorna ännu högre, där har mer än 80 procent vaccinerat sig mot influensa och covid-19.

Rekordmånga passade även på att vaccinera sig mot pneumokocker, en bakterie som kan ge bland annat lunginflammation och sepsis (blodförgiftning). Under hela 2023 vaccinerades ca 30 000 personer över 65 år mot pneumokocker, vilket är mångdubbelt fler än något tidigare år.

– Vårdcentralerna och kommunerna har gjort ett fantastiskt arbete. Mer än 75 000 personer har vaccinerats under bara några veckors tid, dessutom oftast med två eller tre vaccin – det är en stor arbetsinsats, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län. Men jag tror också att det var just att flera vaccin erbjöds samtidigt som gjorde att vi lyckades nå så många.

Vaccinationskampanjen har bestått av annonser, affischer, informationskort och inlägg på sociala medier som har påmint om att det var dags att vaccinera sig. En nyhet i höstas var ett brev som skickades till alla personer över 65 år, med en uppmaning om att vaccinera sig, tillsammans med fakta om vaccinerna och vilka sjukdomar de skyddar mot.

– Det är i stor utsträckning samma riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av influensa, covid-19 och pneumokocker. Det handlar om personer som är över 65 år eller som har sjukdomar som påverkar hjärta, lungor eller immunförsvar. Därför passar det bra att gå ut med ett samlat budskap och också erbjuda alla vaccinen samtidigt. Vi har fått många positiva kommentarer om att det var bra med ett brev med tydlig information som man kan läsa i lugn och ro, säger Malin Bengnér.

– Influensa, covid-19 och pneumokockinfektion kan i värsta fall vara livshotande sjukdomar för den som tillhör en riskgrupp. Därför är det mycket glädjande att så många tagit chansen att skydda sig på det mest effektiva sätt som finns, genom att vaccinera sig, säger Malin Bengnér.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *