Debatt: Bensinskatten slår hårt mot länet
Okategoriserade Ulf Kristersson och Mats Green debatterar
Nästan alla i Sverige vill minska utsläppen från fossila bränslen. Men det får inte göras så att stad ställs mot land. Den rödgröna regeringen har under de senaste fem åren lämpat över en orimligt stor del av bördan på människor som bor utanför storstäderna. Ska hela Sverige leva, så måste man också kunna bo och jobba i hela Sverige. Särskilt i det arbets- och företagsamma Jönköpings län.
Klimatpolitiken måste vara effektiv och ta sig an de verkligt stora frågorna. Men klimatpolitiken måste också visa respekt för att livsvillkoren ser olika ut runt om i landet. Annars kommer den inte att få brett stöd.
Det är en gemensam uppgift att Sverige tar sig bort från fossil energi för att minska utsläppen. Metoderna måste anpassas så att de blir rimliga i hela Sverige.
I dag ser det inte ut så: En oproportionerligt stor del av ansvaret bärs idag av de mindre tätbebyggda delarna av vårt mycket avlånga land. Det handlar främst om stora skattehöjningar på bilar och bilåkande. Trots detta ökade klimatutsläppen förra året – för första gången på nästan ett årtionde.
Det här är dålig politik. S, MP, L och C saknar respekt för alla som har några mil till jobbet, som måste ha bil för att familjelivet ska fungera, som inte kan ta bussen hem på kvällen. I Jönköpings län är bilen ofta helt nödvändig för att klara av vardagen, och det kommer inte att förändras oavsett hur mycket bensinskatten höjs. Resultatet blir bara mindre pengar kvar till annat för de som är beroende av bilen för att komma till jobbet eller skjutsa barnen.
Här krävs nu ett omtag. Moderaterna föreslår därför i vår kommande budget en återställning av regeringens extra skattehöjningar under de senaste fem åren. Sammantaget betyder det att bensin- och dieselpriset vid pumpen kommer bli en krona lägre per liter.
Samtidigt ser vi att klimatomställningen inte kan vänta. Därför föreslår Moderaterna stora investeringar i elektrifiering av vägar, fordon och industrier. Det handlar bl.a om laddstolpar längs med Sveriges vägar.
Vi slåss också för att både vattenkraft och kärnkraft ska finnas kvar. På så sätt kan Sverige fortsätta producera all den el som kommer behövas, utan att bli beroende av rysk gas eller smutsig kolkraft.
Det här är investeringar som behövs. För i dag är det bilen som håller stora delar av Sverige levande. Och i morgon ska den drivas med fossilfri el. Den omställningen måste vi bekosta gemensamt – inte genom att ställa stad mot land. Vår politik klarar av den balansen.
Ulf Kristersson, partiledare (M)
Mats Green, riksdagsledamot (M)
Jönköpings län