Nyheter

Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka

Nyheter Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.

– Det finns skogar som fortfarande står och stampar och inte vill komma i gång att växa ordentligt igen efter torkan och är därmed också mer mottagliga för skador. Det är oroande för tillväxten i skogen, säger Lennart Svensson, skogsskötselspecialist och nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Trots att 2024 inte var något torkår syns ändå torkeffekter i skogen som med all sannolikhet accelererade i samband med den varma och torra sommaren 2018. Tillväxten i Sveriges skogar har minskat under de senaste 10 åren. Torka bedöms vara den främsta och mest sannolika förklaringen till tillväxtminskningen.

Värst på Gotland och i Kronoberg

Effekterna är tydligast i landets södra delar där Gotland och Kronoberg tycks vara värst drabbat enligt de observationer som Skogsstyrelsen har gjort. På Gotland har man under 2024 noterat en omfattande tillväxtminskning och talldöd i planterade tallbestånd. Tallarna tappar barr, visar tecken på stress med gulnande barr och utglesade kronor. Träden riskerar att dö i förtid. Torkan i kombination med svampangrepp bedöms också var en utlösande faktor för de skador på björk i form av betydande knopp- och grendöd som konstaterats i främst Kronobergs län.

Fler skadeutbrott under 2024

Fler skadetrender och utbrott över landet konstateras också i årets rapport:

  • Ett relativt kraftigt utbrott av tallspinnare konstaterades på Gotska sandön där utbredningsområdet var cirka 460 hektar. En grov uppskattning är att dödligheten bland tallarna är mellan 5 och 15 procent.
  • Snytbaggen är den insekt som förmodas orsaka mest skador på planteringar av barrträd när den gnager av barken. Flest rapporter kommer från Götaland där bedömningen görs att skadorna är mer vanligt förekommande än tidigare.
  • Svampen Törskate, som angriper och skadar tall, fortsätter att oroa i norra Sverige. Skadenivåerna bedöms fortsatt vara höga i stora delar av regionen.
  • Almsjukan fortsätter att spridas i landet och 2024 verkar vara ett speciellt aggressivt år. Noteringar om angripna och döda almar kommer från i stort sett alla län i Götaland och Svealand. På Gotland visar en inventering på kraftig ökning.
  • Skadorna av bete på tall från älg och andra hjortdjur fortsätter vara ett stort problem. Årets älgbetesinventering (Äbin) visar att 12 procent av tallarna i ungskogarna (1–4 m höga) har årsskador. Det är mer än dubbelt så mycket som samhällets mål på maximalt fem procent.

– Bästa sättet att möta skador på skogen är att satsa på rätt träd på rätt mark för att de ska bli starka och motståndskraftiga. Att ha en varierad skog med olika trädslag och åldrar vet vi också är effektivt för att stå emot storm och angrepp från insekter och svampar, säger Lennart Svensson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar