Nu ska förslagen till nya psalmer provsjungas
Nyheter Över 9000 förslag på nya psalmer har blivit till 233 stycken som nu ska provsjungas i Svenska kyrkans församlingar. Alla förslag finns från i dag att ta del av på Svenska kyrkans webbplats.
Svenska kyrkan har tagit beslut om att utöka och revidera sin psalmbok. Under perioden november 2021 till december 2022 pågick en insamling där alla som ville kunde skicka in sina förslag på nya psalmer till en digital brevlåda. När brevlådan stängde hade nära 9500 förslag inkommit. Efter en urvalsprocess har 233 bidrag sållats fram som nu går ut på remiss till 147 pastorat och församlingar i Svenska kyrkan. De ska fram till nästa höst sjungas i gudstjänster och i andra sammanhang.
– Det är ett material med stor variation, både när det gäller teman och musikaliska stilar. Det är också en glädjande bredd av upphovspersoner, med både etablerade och nya namn och där också unga är representerade, säger Karin Tillberg, teologisk sekreterare vid kyrkokansliet i Uppsala och sammankallande i psalmboksarbetets samordningsgrupp.
De förslag som nu går ut på remiss har också sjungits in av körer från hela landet och går att lyssna på via Svenska kyrkans webbplats och inom kort också på Spotify. På Svenska kyrkans webbplats finns även texter och noter för utskrift och en lista över alla upphovspersoner.
– Vi ser med spänning fram emot hur materialet ska tas emot och hur det blir använt. Engagemanget för nya psalmer har så här långt varit över all förväntan. Det speglar vilken stark förankring psalmsången har i vårt land, både som bärande element i gudstjänsten och som ett gemensamt kulturarv, säger Karin Tillberg.
Om remissen
Remissperioden med provsjungning av de nya psalmförslagen pågår från 18 maj 2025 till 22 november 2026. Därefter sammanställs alla remissvar och synpunkter som inkommit och lyfts in i det fortsatta arbetet med psalmboken.
Om arbetet med psalmboken
Svenska kyrkan har efter beslut i kyrkomötet 2016 och 2018 påbörjat ett arbete med att utöka och revidera Den svenska psalmboken. Arbetet sker i två spår:
- Dels att ta fram nya psalmer.
- Dels att revidera den nuvarande psalmboken från 1986, bland annat genom att göra en språklig, teologisk och musikalisk översyn.
Huvudfokus ligger än så länge på det första spåret, arbetet med nya psalmer. Det finns i nuläget ingen fastställd tidpunkt för när en eventuell reviderad psalmbok kan tas i bruk.
Det slutliga beslutet om en reviderad psalmbok tas av kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
Källa: Svenska kyrkan.