Nyheter

Juli 2024 – Ovanligt blöt månad med flera skyfall

Nyheter Under en stor del av juli 2024 var flödena på många håll över det normala på grund av mycket nederbörd. Riktigt mycket vatten i samband med lokala skyfall ledde till översvämningar på flera håll i landet och Vättern fick en rekordhögsta nivå för juli månad.

Flera nederbördsområden med mycket och intensiva regn passerade landet under månaden. Det ledde till att flödena i vattendragen på många håll i landet stundvis blev höga. Juli är en månad med hög avdunstning vilket innebär att flödet kan stiga snabbt och sjunka snabbt. Flödena höll sig dock höga från mitten av månaden i stora delar av sydvästra Norrland, västra Svealand och stora delar av Götaland – Skåne och sydöstra Götaland undantaget. Detta berodde på en ovanligt nederbördsrik juli.

I stora delar av Norrbottens och Västerbottens län, främst fjälltrakterna och kustlandet, samt stora delar av Skåne var vattenflödet lägre än normalt för månaden. Men även här fanns lokala undantag. Vid Skillinge mätstation i Skåne fångade SMHIs mätstation ett skyfallsregn som där lokalt gav mycket vatten.

De problem som uppstod på grund av vatten var främst kopplade till skyfall. Flera städer och tätorter i Västra Götalands, Jönköpings och Östergötlands län drabbades av högintensiva regn i mitten på månaden och mot slutet av månaden gav ett mycket intensivt regn stora problem i Västra Götalands län då exempelvis E45 vid Lilla Edet påverkades.

Området kring norra Vättern hade mycket höga flöden i mitten av månaden. Den av SMHIs stationer som visade på mycket höga flöden var Nordmark i Nordmarksälven som rinner mot Filipstad, Värmland. Här uppmättes en av de högsta flödestopparna sedan mätningarna började 1989. Toppen inträffade 18 juli i samband med kraftigt regn och då det är ett mindre vattendrag sjönk sedan flödet relativt snabbt. Mycket få av SMHIs hydrologiska mätstationer var uppe i några extrema nivåer, låga som höga.

Källa: SMHI

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *