Hyresgäster betalar miljarder i dolda bredbandsavgifter – nu krävs lagändring
Nyheter Priset på bredband har rusat i hyresrätter – en 70-procentig ökning sedan 2017, medan kostnaden i bostadsrätter varit i stort sett oförändrad. Förklaringen? Oreglerade kickbacks från bredbandsleverantörer till fastighetsägare som resulterar osynlig miljardnota för hyresgästerna. Nu kräver Hyresgästföreningen och Bahnhof reglering och ökad transparens.
– Det är helt orimligt att bredband, som i dag är lika självklart i ett hem som el och vatten, har blivit en dyr lyxvara för många hyresgäster. Idag är bredband nödvändigt för att vi ska kunna betala hyran, boka tvättstuga och läkartid. Hyresgäster tvingas betala dolda avgifter utan att veta varför och vad pengarna går till – utan en chans att påverka. Det här är ett tyst miljardflöde från vanliga hushåll rakt ner i fickorna på fastighetsägare. Det måste bli en ändring så att bredbandskostnaderna blir mer rimliga och transparenta för oss hyresgäster, säger Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
– Fastighetsägare har allt för länge mjölkat hyresgäster i det tysta med hjälp av kommunikationsoperatörer som tvingas betala höga avgifter enbart för att få tillgång till fibernätet i fastigheterna. Det är avgifter som inte står i någon rimlig relation till installationskostnad och underhåll. Nu måste vi få stopp på den här bredbandsbluffen, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.
Hyresgästföreningen och Bahnhof föreslår tre saker:
- Reglera avgifterna enligt självkostnadsprincipen. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning som ser över hur avgifterna för att tillhandahålla bredbandstjänster i flerfamiljshus bör regleras. Ett rimligt mål är en modell baserad på självkostnadsprincipen, där inte mer än rimliga kostnader för installation, drift, underhåll får tas ut. En reglering skulle skapa tryggare villkor för både hushåll och leverantörer, motverka överpriser och göra tillgången till bredband mer rättvis.
- Inför lagkrav på transparens. Fastighetsägare ska vara skyldiga att redovisa eventuella kostnader och ersättningar kopplade till bredbandstjänster – öppet och begripligt för både hyresgäster och myndigheter och bredbandsleverantörer.
- Likställ bredband med el och vatten i hyreslagen. I dag har vi lagar som skyddar hyresgäster när det gäller viktiga tjänster som el, vatten och värme. Där finns tydliga regler så att ingen fastighetsägare ska kunna ta ut orimliga avgifter eller försämra tillgången. Men för bredband finns inget liknande skydd – trots att bredband idag är avgörande för att klara vardagen. Hyreslagen måste uppdateras så att bredband ses för vad det är: en grundläggande samhällsnödvändighet.
Fakta:
- Sedan 2017 har bredbandskostnaden för hyresgäster i allmännyttan ökat med 70 procent. För bostadsrättsägare är ökningen bara 5 procent visar nya siffror.
- Kickbacks från leverantörer till fastighetsägare ligger ofta på 100–300 kr per lägenhet och månad.
- För allmännyttan med sina nästan 900 000 lägenheter innebär kickbacks på 100–300 kronor i månaden per lägenhet totalt cirka 1–3 miljarder kronor per år. Eller ett ”normalstort” svenskt fastighetsbolag med 7 000 lägenheter. Tar bolaget ut 100–300 kr i månaden per lägenhet i så kallade ’kickbacks’ handlar det om över 8–24 miljoner kronor per år.
Källa: Hyresgästföreningen