Här bor länets mest företagsamma befolkning
Nyheter I Jönköping uppgår andelen företagsamma individer till 11,3 procent av befolkningen. Utav länets kommuner har Aneby såväl den mest företagsamma befolkningen som den största ökningen av antalet företagsamma. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ansvar för ett företag ökar eller minskar. Jämfört med förra året ökar företagsamheten, dvs andelen företagsamma invånare, i sex av länets 13 kommuner.
Sammantaget 11,3 procent av länets befolkning är nu företagsamma, vilket innebär att Jönköpings län har rikets elfte högsta företagsamhet. Länets lägsta företagsamhet återfinns i Tranås och Nässjö, där 10,2 procent är företagsamma.
— Vårt län behöver fler ännu fler företagare. Kommunerna behöver nu fortsatt stärka det lokala företagsklimatet, vårda de befintliga företagens förutsättningar och skapa möjligheter för att så många som möjligt ska kunna starta nya företag, menar Anna Gillek, Svenskt Näringsliv.
Mer än var femte företagsam person i Jönköpings län är äldre än 64 år. Totalt 21,6 procent av de företagsamma. En betydligt högre siffra än snittet i Sverige. När det gäller äldres företagsamhet sticker Sävsjö och Mullsjö ut, med 28,3 respektive 27,7 procent äldre företagare. Yngst företagare återfinns i Jönköping och Habo.
— Det är fantastiskt att så många äldre fortsätter att vara företagsamma! Men för kommunernas långsiktiga utveckling måste fler, framförallt yngre också välja att bli företagsamma. Entreprenörskapet måste in mer redan i skolan. Fler borde till exempel läsa Ung Företagsamhet, menar Anna Gillek.
Siffrorna visar att många företag i Sverige står inför ett kommande generationsskifte de närmsta åren. En utmaning som är större bland många av kommunerna i Jönköping än i resten av landet och som kommer spela stor roll för kommunernas framtid.
— Generationsskiften i företag kommer att bli en viktig framtidsfråga för länet. Det handlar inte bara om enskilda företags överlevnad – utan om arbetstillfällen, välfärd, service och utbud som företagen bidrar med. Det berör alla, konstaterar Anna Gillek.
Fotnot; Pressmeddelande från Svenskt näringsliv
Vill man behålla företagen, se då till att regelverken hjälper dem i alla avseenden, vi kan inte ha en avundsjuke politik om företag ska få frodas och utvecklas.
Viktigt också att inse, den absoluta majoriteten av företagare är inte giriga typer som bara vill sko sig på andra, de är personer som vill något och i kölvattnet av deras skapelser, så får även andra en möjlighet att försörja sig.
De är hjältar…