Halvljus – vanligaste felet vid besiktning i länet
Nyheter Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 10 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Nära var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Under många år har andelen underkända besiktningar med krav på efterkontroll stadigt minskat. Men under de senaste åren har minskningen avtagit och kurvan vänt uppåt igen. Totalt genomfördes 156 271 kontrollbesiktningar av personbilar i länet under 2024. Av dessa underkändes 38 227 med krav på efterkontroll och det är en ökning för tredje året i rad.
– Vi kan konstatera en ökning och det kan vara så att en del av förklaringen är de sämre ekonomiska tiderna. Man kanske håller kvar vid sin äldre bil lite längre och man skjuter eventuellt upp en service som skulle uppmärksammat en brist, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.
Skicket på den svenska personbilsparken varierar i olika delar av landet. Bäst i Sverige är bilarna i Hallands län där 20,2 procent underkändes. Också i Skåne län stack resultatet ut i positiv riktning med 20,7 procent underkända. I andra änden på listan återfinns Värmlands län där 27,5 procent av personbilarna underkändes under förra året. Gävleborgs län låg också i topp vad gäller underkännanden med 26,7 procent.
– Vi vet att andelen underkännanden varierar mellan olika delar av landet. Det beror på många orsaker som socioekonomiska faktorer, vägars skick och underhåll, trafikarbetet från den aktuella fordonsparken och åldern på bilarna, säger Mikael Andersson.
Vanligaste felet – defekta halvljus
Fler än hälften av alla anmärkningar kan härledas till ljusrelaterade fel. Över 10 000 nedslag på halvljusen gjorde det till det vanligaste felet. Näst vanligaste felet berodde på defekta positionsljus.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset. Tillfredsställande ljus är väldigt viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv och dessutom något som du ofta själv kan lösa, säger Mikael Andersson.