Nyheter

Beskedet: IVO stänger ungdomshem i länet

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har beslutat att omedelbart förbjuda Statens Institutionsstyrelse (SiS) att bedriva verksamhet vid de två avdelningar vid SiS ungdomshem Långanäs i Eksjö som inte varit stängda sedan tidigare. Förbudet gäller i högst sex månader.

Beslutet kommer efter att IVO mottagit och verifierat allvarliga missförhållanden vid ungdomshemmet. Under inspektioner har det framkommit att personal på hemmet har utsatt de placerade barnen för grovt fysiskt våld.
– Det är mycket allvarliga missförhållanden i verksamheten som har framkommit. Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt de placerade barnen för grovt fysiskt våld, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO i ett pressmeddelande.

IVO anser att de åtgärder som SiS har vidtagit eller planerar att vidta inte är tillräckliga och att de inte kommer genomföras tillräckligt snabbt för att hantera de allvarliga problemen. Trots tidigare varningar från IVO har situationen vid Långanäs inte förbättrats, utan snarare förvärrats.

Verksamheten måste stängas senast den 28 juni, och de barn som är placerade där behöver omplaceras.
– De allvarliga uppgifter som har framkommit gör att vi måste förbjuda verksamheten för att säkra de placerade barnens hälsa och personliga säkerhet. IVO bedömer att SiS saknar förmåga att omgående göra de förändringar som är nödvändiga för att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för barnen, säger Peder Carlsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *