13 000 ska mönstra
Nyheter Totalförsvarets rekryteringsmyndighet kallar i år dubbelt så många 18-åringar till mönstring och totalt är det 95 000 ungdomar som ska svara på mönstringsunderlaget som snart skickas ut
I år är det ungdomar födda 2001 som ska svara på frågorna i mönstringsunderlaget. Omkring 13 000 av dem kommer sedan att kallas till mönstring. Det är mer än dubbelt så många jämfört med 2017 då plikten återinfördes. Totalt ska 5000 personer genomföra grundutbildning med värnplikt.
Att svara på mönstringsunderlaget är en skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt och gör man inte det kan man bli skyldig att betala vite. Från det att man fått brevet har man 14 dagar på sig att logga in på webben och besvara frågorna.
Under veckan får de första 18-åringarna brevet med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget. Brevet skickas postnummervis och det är ungdomarna i Stockholmsområdet som är först ut att svara på frågorna. Mönstringsunderlaget består av femtiotalet frågor som handlar om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt.
Det finns två möjliga vägar för den som ska göra grundutbildning med värnplikt. Den ena vägen gäller ungdomarna som fyller 18 under året och går via kallelse till mönstring. Den andra vägen gäller de som inte blir kallade till mönstring. De kan själva ansöka om att få pröva. De 5000 utbildningsplatserna ska fyllas av både de som kallas till mönstring och av de som själva ansöker.
– Eftersom antalet utbildningsplatser ökar kommer vi i år att kalla fler till mönstring. När plikten återinfördes 2017 kallade vi drygt 6 000 18-åringar till mönstring. I år kommer vi att kalla 13 000 vilket är mer än en fördubbling. Skulle man vara intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt men inte blir kallad till mönstring är man välkommen att själv ansöka om att få pröva. Det kan man göra även om man är äldre än 18 år, säger Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.
Fotnot; Källa Försvarsmaktens rekryteringsmyndighet