Lever Gnosjö kommun upp till lagkravet gällande bostadsförsörjningsansvar?
Insändare Den frågan ställer sig Gnosjöpolitikern Kari Parman i en debattartikel.
Trots förmånen att vara del av en anrik, livskraftig tillväxtregion med expanderande industrier har Gnosjö kommun under de senaste årtiondena varit alldeles för återhållsam med bostadsbyggandet vilket resulterat i brist på i huvudsak hyreslägenheter men även på bostadsrätter och villor i kommunen.
Det är tveksamt om Gnosjö kommun ens lever upp till lagkravet i lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar i vars portalparagraf Sveriges kommuner åläggs att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjning förbereds och genomförs.
Fler bostäder är även en viktig del i en hållbar strategi som stärker kommunens varumärke och konkurrenskraft. Liksom en nödvändighet för att möta näringslivets ökande behov av bostäder till alla som tvingas pendla till sina arbetsplatser i kommunen. För närvarande pendlar det in över 3000 arbetstagare till kommunen dagligen.
Vi vet också att både ungdomar som vill klippa navelsträngen och ta klivet in i vuxenvärlden, men även äldre som på ålderns höst vill flytta från sina villor till lägenhet, tvingas söka sig till grannkommuner för att hitta en bostad.
Uppenbarligen har den borgerliga majoriteten slagit dövörat till och hoppas på att högre makter ska lösa den katastrofala bostadssituationen som man lyckats skapa trots att opposition från vänster under flera årtionden talat sig hesa i sina försök att förklara behovet av bostäder i kommunen.
Efter det senaste valet har dock även rösterna från den försvagade oppositionen tystnat vilket inte bådar gott för den framtida bostadsförsörjningen i Gnosjö kommun.
Text: Kari Parman, Gnosjö
Kari Parman, Gnosjö. Bild: Pressbild